Lätis on päevakorral teatrite sulgemine

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil teatrifestival Draama 2009 auhind.
Pildil teatrifestival Draama 2009 auhind. Foto: Lauri Kulpsoo/ Postimees

Läti kultuuriminister käis välja plaani kärpida riigi rahastavate teatrite arvu kaheksalt kolmele, sest jätkuvate kärbete tulemusena läheks mitu etendusasutust pankrotti. Sama stsenaariumi eest on riiki hoiatanud ka Eesti teatrijuhid.

Läti kultuuri- ja teadusminister Ints Dālderis andis parlamendi komisjonis kõneledes eelmisel nädalal mõista, et riik plaanib suuremaid kultuuripoliitilisi reforme, kirjutas Läti väljaanne Diena.

Nimelt ütles Dālderis, et kahe miljoni elaniku jaoks on kaheksa täistööajaga teatri repertuaari liiga palju ning praeguse majanduskriisi juures ei ole võimalik üleval pidada nõukogude ajal loodud kultuurivõrgustikku.

Minister tõdes, et kaheksa riigi rahastatut teatrit on uppuvas paadis ning võimalik oleks üleval pidada kahte või kolme teatrit.

Ministeeriumi hinnangul läheks praeguste kärbete tulemusena mitmed teatrid pankrotti. Eelmisel aastal toetas riik teatreid Lätis seitsme miljoni lati ulatuses. Tänavu on see kahe miljoni euro võrra väiksem, mis tähendab ligi 20-protsendilist kärbet.

Läti kultuuriministeeriumi seisukoht on kardinaalne – riik peaks edaspidi rahastama ainult teatreid, mis lisaks kõrgele kunstilisele tasemele paistavad silma ka hea turundustöö poolest.

Teiste teatrite puhul pakub ministeerium võimalust need tasuta kohalikele omavalitsustele üle anda. Mitmed omavalitsused on aga teatanud, et nad ei suudaks praegu teatreid üleval pidada.

Eesti kultuuriministeerium on tänavu teatrivaldkonnas toetusi kärpinud 15 protsendi võrra, millele lisandub 20 protsendini tõusnud käibemaksumäär piletitulult.

Ministeerium on andnud mõista, et uuel aastal kärbitakse toetusi veel 15 protsendi võrra, mis suvel sundis teatrijuhte protesteerima ning tõdema, et sellise kärpe korral hakkaksid ka Eesti teatrid uksi sulgema.

Ehkki Läti olukorraga võib teatrite rahastamise küsimuses tõmmata mitmeid paralleele, ei näe Eesti kultuuriministeerium praegu vajadust nii äärmuslikkude sammude astumiseks.

«Meie riigieelarve pole nõnda karmis seisus. Ka erineb Eesti teistest Euroopa riikidest selle poolest, et teatrikülastuste arv inimese kohta on kõrgeim kui mujal,» kinnitas ministeeriumi pressinõunik Katrin Arvisto.

Eelarve küsimustes ministeerium hetkel pikemaid kommentaare jagama ei kipu. «Eelarve osas toovad lähinädalad suuremat selgust, seni veel töö käib,» lisas Arvisto.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles