Magus lõhn hõljub põllul ja turul

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärt ja Ville Karhunen ning nende poeg Kristjan Johannes korjavad täna taas Luunja vallas Lemmatu talus oma maasikaid, mis katteloori abil valmisid juuni alguses.
Kärt ja Ville Karhunen ning nende poeg Kristjan Johannes korjavad täna taas Luunja vallas Lemmatu talus oma maasikaid, mis katteloori abil valmisid juuni alguses. Foto: Sille Annuk

Päike on kõrvetanud punaseks nii turjad kui ka maasikad. Viimased valmisid tänavu võrreldes läinud aastaga koguni paar nädalat varem ning levitavad nüüd põllul ja lettidel ligitõmbavat magusat lõhna.

Luunja lähedal Sava küla Lemmatu talus maasikaid kasvatavad Kärt ja Ville Karhunen ning nende abilised võtsid ühelt põllult tänavuse esimese noosi juba teisipäeval, 5. juunil.

«See põld oli meil katteloori all, sellepärast saimegi maasikaid nii vara,» selgitas Kärt Karhunen. «Talv oli küll maasikale väga külm, palju taimi läks välja, aga esimene saak on siiski täitsa hea.»

Vasulas maasikaid ning muud head-paremat aiakraami kasvatava tootmisühistu Vasula Aed korjajad noppisid esimesed maasikad üleeile. «Jah, esimesed marjad on küll valmis, aga õige maasikaaeg on ikka ees, see tuleb jaanipäeva paiku,» ütles TÜ Vasula Aed juhatuse esimees Imbi Rohejärv.

Mullu korjati külma ja vihmase kevade tõttu Vasula Aia esimene maasikasaak 20. juunil.

Hind kukub kiiresti

Kesk-Soomest Suonenjoelt pärit Ville Karhuneni maasikakasvatajatest emale-isale kuuluva Lemmatu talu esimesed maasikad on müügis Lõunakeskuse juures. Maasikate hind muutub iga päevaga odavamaks.

«Varane maasikas nõuab palju rohkem tööd kui hilisem ning on loomulik, et kasvataja tahab varase maasika eest ka rohkem raha saada,» märkis Ville Karhunen.

Maasika hind oleneb suurusest ja sordist ning kilohind kukub mitte päevade, vaid tundidega, lisas Rohejärv. Praegu maksab kodumaise maasika kilo 60–80 krooni, kuid nagu kõrvalolevast boksist näha, saab ka kallimat.

«Esimeste maasikate hind on kasvatajale selline, et peale ei pea maksma, aga rikkaks ka ei saa,» ütles Rohejärv. «Korjajad tahavad nagu kõik teisedki inimesed suuremat palka saada. Ilus maasikas peabki kallis olema – selle kasvatamise kulud on suured, meil pole võimalik seda müüa paarikümne krooniga kilost.»

Korjajaid napib

Erinevalt aiandusega tegelevatest soomlastest pole nende Eesti kolleegidel ka riigilt erilist rahalist tuge loota. «Eurooplased saavad kolm korda rohkem toetusi kui meie,» märkis Rohejärv.

«Eesti riik väiketalunikest ei hooli, Soome riik aga küll,» ütles Ville Karhunen. «Meie pere on kodumaal saanud aastaid aiandusega ära elada, sest toetustest on tõesti abi.»

Turul ja poes

• Tartu avaturul oli eile lõuna ajal müügil Lõuna-Eesti kümmekonna talu maasikaid kilohinnaga 50–60 krooni.

• Rimi Hypermarketi puuviljaletis maasikaid polnud. Küll aga kauples nendega poe sissepääsu juures OÜ Conesco. Firma pakkus Hispaaniast pärit magusaid maasikaid 78- ja Eesti maasikaid 160-kroonise kilohinnaga.

• Zeppelini kaubanduskeskuses Maxima XXis maksis kilo Hispaania maasikaid 78 krooni.

• Tartu kaubamaja toidumaailm müüs Hollandis kasvatatud maasikat 114-kroonise kilohinnaga.

Allikas: Tartu Postimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles