Komisjon ei andnud seisukohta Estonia laevahuku uuele uurimisele

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihma trotsides kogunesid sajad inimesed eile Estonia mälestusmärgi juurde, et meenutada 15 aasta tagust traagilist laevahukku.
Vihma trotsides kogunesid sajad inimesed eile Estonia mälestusmärgi juurde, et meenutada 15 aasta tagust traagilist laevahukku. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjon ei andnud täna hinnangut Keskerakonna eelnõule, millega partei tahab taas luua parvlaev Estonia hukkumise asjaolude selgitamiseks uurimiskomisjoni.

«Täna jäi arutamine pooleli, komisjon lõppotsust ei langetanud,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde. «Otsustasime küsida riigikogu fraktsioonide seisukohtasid, et seejärel otsus langetada.»

Keskerakonna ettepaneku kohaselt moodustatakse uus riigikogu uurimiskomisjon Estonia uppumise põhjuste ja sellega seotud asjaolude väljaselgitamiseks ning rahvusvaheliseks parlamentaarseks koostööks.

Tuleva aasta lõpuni tegutseva komisjoni ülesanneteks on näiteks valitsuse asjatundjate komisjoni tänavu veebruaris valminud lõppraportist tulenevalt Estonia hukkumise põhjuste ja sellega seotud asjaolude väljaselgitamine ning töö käigus faktiliste asjaolude tuvastamise ja järelduste tulemusena tekkinud ettepanekute tegemine riigikogule, valitsusele ning teistele uurimise osalisriikidele ja institutsioonidele.

«Algatajatena ei usu me, et vabariigi valitsusel võiks olla soov summutada nimetatud uurimist ja eeltöid, mis peaksid meid viima nii hauarahuleppe taasavamiseni kui muude riikidevaheliste kokkulepete sõlmimiseni, mis omakorda aitaksid uurimise taasavamisele kaasa,» tõdetakse eelnõu seletuskirjas.

«Me usume, et vabariigi valitsus on samuti tõeste asjaolude lõpliku väljaselgitamise poolt ega keeldu koostööst selle nimel, sest kas või juba oma enda asjatundja komisjoni lõppraportis mööndud vastuolude kõrvaldamiseks on rahvusvahelise uurimise taasavamine vajalik,» seisab seletuskirjas.

Tänavu veebruaris valitsusele oma töö esitanud asjatundjate komisjon tõdeb oma raporti järeldustes, et olemasolevad tõendid ei võimalda ümber lükata väiteid, et laeva põhjas on auk või et vesi tungis 15 aastat tagasi uppunud laeva autotekile traagilise õnnetuse ööl muul viisil kui vöörirambi kaudu.

Komisjoni tööd juhtinud riigiprokurör Margus Kurm rääkis eilses Postimehes, et peab õigeks mere põhjas lebava laevavraki uurimist, mis võimaldaks tõele lähemale jõuda.

Peaminister Andrus Ansip ja justiitsminister Rein Lang kinnitasid eile, et nad ei pea vajalikuks laevavraki täiendavaid uurimisi.

Estonia katastroof leidis aset 15 aastat tagasi ööl vastu 28. septembrit. Õnnetus nõudis 852 inimelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles