Olulised jäljed lõputa teel

Arne Mikk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arne Mikk estoonlaste jälgedel.
Arne Mikk estoonlaste jälgedel. Foto: Postimees.ee

Paul Pinna kirjutas 1934. aastal oma mälestusteraamatus: «Ma olen ajaga sammu pidanud, kuid iialgi ei ole ma unustanud, mis on mind ülendanud ja tiivustanud m ö ö d u n u d aegadel.»

Kui Estonia 100 aasta juubeli puhul avati Rävala puiesteel Tiiu Kirsipuu ja Üla Koppeli kavandatud mälestusmärk, mis sümboliseerib väga tabavalt estoonlaste teekonda vanast majast uude hoonesse, küpses samaaegselt mõte jäädvustada personaalselt ka üksikute kolleegide tähendust, kes aastakümnete jooksul on oma sammudega seda rada väärtustanud.

Tiiu Kirsipuu valas meie mõtted graniiti ja uue teatrihooaja eel tahaksime Rävala puiestee kõnniteele kõigepealt paigaldada Estonia rajajate Paul Pinna ja Theodor Altermanni jalajäljed. Teele, mis algab meie mälestusmärgi kõrvalt ja läheneb Estonia praegusele kodule, lisanduksid hiljem veel mitmed jäljed.

Olen juba maininud, et järgmised nimed peaksid olema dirigent Raimund Kull ja ballettmeister Rahel Olbrei. Edasi tuleksid Lauteri tänava suunalt Ants Lauteri ja Otsa tänavalt Georg Otsa sammud jne.

Kui aastal 2011 on Tallinn Euroopa kultuuripealinn, võiks Estonia maja ees lisaks jalajälgedele paigas olla ka klaasist «eesriie», mille kavand äratas möödunud mälestusmärkide võistlusel suurt tähelepanu. Need ettevõtmised ei maksa palju, kuid rikastaksid «rosinatena» meie kodulinna üldilmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles