Juri Lotman sai Tartus metalse kuju

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Lotmani skulptuur
Juri Lotmani skulptuur Foto: Sille Annuk

Hommikust saati sompus taevas Tartu kohal vallandas paariks minutiks päikesesära just siis, kui Tartu Ülikooli raamatukogu juures avati kirjandusteadlase ja semiootiku Juri Lotmani mälestusmärk.

Ühtekokku tuhatkonna akadeemilise kodaniku ja tavalise tartlase silma all hakkas maailmakuulsa tartlase juuksekahle kujutavatest torudest vett vulisema siis, kui semiootikamagistrant Tuuli Raudla oli vajutanud kaugjuhtimispuldi nupule.



Suurmehe poeg Mihhail Lotman, kes viibis avamisel koos viie lapse ja üheksa lapselapsega, märkis kommentaariks, et rahvasuus hüüti tema isa Vuntsiks. Mälestusmärgi kohta on ta kuulnud juba enne avamist, et mõned tartlased ütlevad selle kohta Toru-Jüri.



Kuju avamisel võtsid sõna Tartu linnapea Urmas Kruuse, Tartu Ülikooli rektor Alar Karis ja kultuuriminister Laine Jänes ning Rahvusvahelise Semiootikauuringute Assotsiatsiooni president Eero Tarasti. Mängis Tartu Keelpillikvartett.



Skulptuuri on torudest, veest ja valgusest kavandanud arhitekt Andres Lunge osalusel skulptor Mati Karmin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles