Politsei hoiatab netis inimesi petva mehe eest

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sellel nädalal on Ida prefektuuri Rakvere politseiosakonnale laekunud kaks avaldust seoses kelmiga, kes on internetikeskkonnas pakkunud soodsa hinnaga elektroonikat, kuid pärast rahaülekande tegemist müüjale ei ole viimane ostjale lubatud kaupa edastanud.

Ida prefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse komissar Ülle Nõmme sõnul oli mõlema juhtumi puhul kannatanu leidnud endale sobiva kauba soodsa hinnaga internetikeskkonnast www.okidoki.ee ja asus heausklikult kauba pakkujaga suhtlema.

Esimese juhtumi puhul soovis kannatanu osta sülearvutit ja IPhone´i ning kandis raha üle. Müüja lubas kauba teele panna, kuid ei teinud seda.

Kannatanule tundus asi kahtlane ja ta proovis müüjaga ühendust saada, ent see tal enam ei õnnestunud – keegi ei vastanud telefonile,  sms-idele ega e-kirjale. 

Paar päeva peale makse sooritamist avastas kannatanu, et tema poolt makstud arvuti ja telefon on uuesti samas veebikeskkonnas müügis. Seekord oli aga kelm kuulutuse juba uue nime all üles pannud.

Teise juhtumi puhul soovis kannatanu uurija sõnul osta samas veebikeskkonnas pakutud IPhone´i. Kannatanu suhtles kauba pakkujaga msn-i kaudu ja sms-teel. Kannatanu kandis 6. oktoobril raha üle, kuid kaupa, nagu ka eelmise juhtumi puhul, ta kätte ei saanud.

Mõlemad kannatanud pöördusid politseisse ja nende avalduste alusel alustati kriminaalasjad kelmust käsitleva paragrahvi alusel.

Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Ain Tali sõnul tuleb internetist oste sooritades olla väga hoolikas ja uurida kindlasti enne võimalikult palju müüja tausta. Kindlasti ei ole kõik inimesed, kes internetis asju müüa  pakuvad kelmid, kuid tähelepanelik tuleb olla alati.

«Internetis pakutav kaup võib olla küll soodsam, selliste ülisoodsate müügipakkumiste leidmisel peaks osta soovijatel hakkama peas põlema n-ö häiretuluke ja alati tuleb kontrollida, ega tegemist ei või olla kelmusega.»

«Antud juhul lõid mõlemad kannatanud peale seda, kui nad olid aru saanud, et neid on petetud Google´i otsingumootorist läbi müüja nime ja avastasid, et erinevatel internetilehekülgedel on üleval hoiatused neid petnud mehe kohta, kes esitleb end vale nime - Reimo Rebane all ja tegelikult on tegemist Keni-nimelise mehega, kellega seostatakse mitmesuguseid pettusi,» lisas prokuröri abi.

Ida Politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse komissar Ülle Nõmm hoiatab veebikeskkonnas kauplejaid, et Reimo Rebase nime all esinev isik võib ka teistes ostuportaalides tegutseda, otsides heauskseid kliente, kellelt raha välja petta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles