Valla maakorraldaja vangerdas maa omaks

Pärnu Postimees / Postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hilmar Kohv
Hilmar Kohv Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Häädemeeste vallavalitsus eelistas vaba maatüki müügil oma talunikule majalobudiku omanikust Saaremaa meest, kes maa kohe tagasi valla maakorraldajale müüs.

Õigusvastaselt võõrandatud maa tagastamise aegu sai Häädemeeste vallas Penu külas esivanemate 11,09hektarilise maatüki poolitamisest Kohvi talu peremees Hilmar Kohv ühe ja Marta Mõtus teise osa, kirjutas Pärnu Postimees. Naise surma järel loobus pärija põllumaast kompensatsiooni kasuks, et Kohvi peremees saaks esivanemate maa taas ühte liita.

Kohv raiub tänase päevani, et avalduse Mõtuse maa ostuks viis ta valda maakorraldaja Helgi Vainula kätte. Nädalaist sai kuu ja pikisilmi vastust oodanud Kohv päris, mille taga lahendus seisab. Ta sai vastuseks, et mingit avaldust pole ta esitanudki. Palkas talumees siis advokaadi, kes aga osutus viinaninaks. Dokumentide kadumine ja maatüki võimalik ost jäi lahenduseta.

Kohv palkas uue advokaadi, kelle vahendusel läks 2004. aasta 12. aprillil vallamajja kirjalik järelepärimine, millest talumees tegi endale kindluse mõttes koopia.

Vallavanem Urmas Aava 14. mail allkirjastatud vastuses Kohvile on lugeda, et maad nad talle müüa ei saa, sest 5. aprillil 2004 tegi vallavalitsus müügiotsuse Saaremaa mehe kasuks. Maatükk olnud siis vaba, pealegi on Kohvil tagastamise ja ostueesõigusega erastamisega maaports ehk 50 hektarit käes.

Mõne aja möödudes hakkas külas liikuma jutt, et Saaremaa mehe maid mitte üksnes ei hari valla maakorraldaja osaühing Helgi & Pojad, vaid et maakorraldaja ongi maaomanik.

Saaremaa mehe kaasa tunnistas, et pere omandas nõukaaja lõpus tõepoolest Häädemeestel Penu külas vana maja koos kõrvalhoonega, kunagise Parmu talu. Kui Eesti riigi tulekul sai maja juurde kaks hektarit osta, tegid nad seda, ja kui hiljem pakkus vald maad lisaks, ostsid nad pakutu. Kui veel kord pakuti, ostsid nad sellegi – kokku 50 hektari ringis.

Kui esimestel aastatel nad käinud Häädemeestel suvitamas, siis sest saati, kui pereisa sai kodusaarel tagasi vanaisa talu, pole neil enam asja kaugesse maavaldusesse olnud. «Minu teada on meie maid harinud aastaid perekond Vainula (Helgi & Pojad), kellel endal polnud õigust seda maad erastada, sest neil polnud paraku seal maja, mille juurde oleks maad saanud,» seisab Saaremaa naise kirjas toimetusele.

«Viimase ostu juures tegi mu mees Vainulale volituse meie Niine kinnistu jagamisega seotud toimingute tegemiseks, sest meil olnuks Saaremaalt väga tülikas seda asja ajada. Niinepõllu 1 ja Niinepõllu 2 müüs mees tõepoolest Helgi & Poegadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles