Sojuzi kapsel kaldus maandumisel kõrvale

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kosmosekomandör Peggy Whitson (vasakul) ja lõunakorealanna Yi So-yeon valmistumas Sojuzi maandumiskapslis sisenema Maa atmosfääri.
USA kosmosekomandör Peggy Whitson (vasakul) ja lõunakorealanna Yi So-yeon valmistumas Sojuzi maandumiskapslis sisenema Maa atmosfääri. Foto: Reuters / NASA TV / Scanpix

Vene kosmoseraketi Sojuz moodul jõudis täna koos meeskonnaga, kuhu kuulus ka lõunakorealanna Yi So-yeon, turvaliselt tagasi Maale, kuid maandus plaanitust hiljem ning ettenähtud kohast mitusada kilomeetrit eemal.

Sojuz TMA-11 kapslis viibinud kolm inimest on elus ja terved, vahendas AFP. Vene ametnike sõnul on meeskonnaga Kasahstani stepis saadud juba ühendust ning maandumispaigale lendasid helikopterid. Ettenähtud kohast asub moodul umbes 420 kilomeetri kaugusel.

Vene kosmoseagentuuri Roskosmos juht Anatoli Perminov kinnitas, et maandumisel kasutati varuplaani ning see toimus mööda ballistilist trajektoori, vahendas Interfax. Mullu oktoobris maandunud Sojuz TMA-10 kapsel kaldus samuti ettenähtud paigast kõrvale ning tookord sai kahjustada ka mooduli elektrisüsteem.

Sojuz TMA-12 pardal kahe nädala eest rahvusvahelisse kosmosejaama lennanud Lõuna-Korea esimese astronaudi Yi So-yeoni kõrval naasid täna Maale ka venelane Juri Malentšenko ja ameeriklanna Peggy Whitson. Rahvusvahelisse kosmosejaama jäid nende asemel viimase ekspeditsiooniga orbiidile saadetud venelased Sergei Volkov ja Oleg Kononenko.

NASA teatel tõusis Whitson nüüd kõige kauem kosmoses viibinud ameeriklaseks ajaloos, olles agentuuri andmetel viibinud missioonidel kokku 377 päeva, vahendas BBC News.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles