Alasti Aias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MARINA PUSKAR

Ökovarjundiga restoranis Aed sirutub käsi tahtmatult soola- ja pipratoosi järele, sest roogi ei kata harjumuslik vürtsirüü.

Reede õhtul on Aias kerge ja mõnus. Säravvalgete laudlinade kohal võbelevad küünlaleegid ja seintel ning laudadel laiutavad lopsakad taimed. Kiusatusele järele andes nopime laua pealt nurgelisest potist rohelise lehe ja tõdeme, et kunstrohelust siin ei sallita – näpud lõhnavad melissi järele. Looduslähedus kandub ka pruuni värvi krohvitud seintele ja puittalasid paljastavale laele. Kulmu sunnivad kergitama vaid kaks elementi: sissepääsu juures seinal olev vapilaadne silt, mis ütleb: «Puhta toidu saatkond», ja muusika, mis hüppab mahedalt džässilt kantrile ja lõpuks jõululaulule.

Lühikesevõitu pluusi alt naba välgutav nooruke ettekandja toob isutekitajaks lauda kuklid, sepiku ja määrde. Pruunid pätsikesed on veidi kõvad, kuid sepik mure ja toorjuustuvõie ürdine. Jääkülma prantsuse õunasiidri kohta sobib vaid üks sõna: jumalik.

Eelroog räimeterriin musta leiva, tomati-porrutoru ja tomati coulis’ga hellitab ehedate maitsetega. Et amps kaob kõhtu märkamatu kiirusega, võiks olla tomati-porrutoru asemel teinegi pala rahvuskala.

Vürtsikas kõrvitsasupp ürdikrutooniga maitseb nii vürtsikuse kui ka temperatuuri mõttes tuliselt, ehkki maitseainet me tuvastada ei suuda. Alla on andnud ka kõrvits.

Vastukaaluks leemele iseloomustab speltapennet marineeritud tofu ja köögiviljadega tagasihoidlik kui mitte öelda olematu maik. Penne on penne, tofu tofu ja juurikad juurikad. Kahvel liigub küll toiduga suu ja kausi vahel, ent maitseained läheksid justkui tee peal kaotsi. Kangesti tahaks raputada roale soola ja pipart, kuid soolatoosist pudeneb valgeid teri vaevumärgatavalt. Ja parem ongi, sest tasapisi harjub alastusega ära. Kindlasti on tervislik, kiidame takka.

Sügisene salatimiks mesise pardifilee, mustasõstrasorbee, karamelliseeritud pirni ja kõrvitsaseemnetega lõpetab söömaaja naudingunoodiga. Kaaslane kiidab korduvalt mahlase liha haakuvust magusa sorbee ja pirniga. Kurb, et puhastavast toiduelamusest jääb ilma mitu seltskonda soomlasi, kes, kuuldes, et Aed suletakse juba kell kümme, pöörduvad tund aega varem ukselt tagasi.

Arter proovis:

Sügisene salatimiks mesise pardifilee, mustasõstrasorbee, karamelliseeritud pirni ja kõrvitsaseemnetega 145 kr

Räimeterriin musta leiva,

tomati-porrutoru ja tomati coulis’ga 75 kr

Vürtsikas kõrvitsasupp ürdikrutooniga 80 kr

Speltapenne marineeritud tofu ja köögiviljadega 145 kr

Klaas Les Coteaux Nantais’ õunasiidrit 50 kr

Rataskaevu 8, Tallinn

E–L 12–22, P 15–21

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles