Juhe koos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Portugali meresõitja Vasco da Gama nimelises kohvikus on uskumatult vilets teenindus. Kui poleks ise kogenud, ei usukski, et eksinud ettekandja võib kliendile öelda: «Vabandust, mul on õhtuks juhe koos.»

Enne Portugali kohviku külastamist arvasin, et tegu on omanäolise kohaga, kus saab korralikku kohvi ja küpsetisi. Oleks justkui lehes ilusat pilti näinud… Tööpäeva õhtul vaatab Vasco da Gamas aga vastu inimtühi ja mittemidagiütlev sigrimigri ruum. Toole katab lilla samet, seinu oliiviroheline ja tumeroosa toon, nurgas seisab katmata hommikusöögilaud ning selle kohal tumm televiisor. Portugalile vihjavad üksnes sinivalged kahhelkivipildid seintel, kaeblev portugalikeelne muusika ja lauanurgal vedelev Portugali ajaleht.

Nähes kassa taga seisva naise pluusil Uniquestay hotelli nime, küsime, kas kohvik kuulub hotelli alla. Vastuseks saame: «Nii ja naa. Hommikusöök on meil küll koos.» Silmates veiniriiulit, küsin portveini järele. Tellimust teosammul arvutisse toksiv teenindaja vastab, et klaasi kaupa pakutakse vaid punast majaveini. Kas rüübe, mida naine valab kuivanud veeplekkidega klaasi, ka portvein on, jääb arusaamatuks.

Joogipettumused siinkohal ei lõpe. Kuna «puuviljad pole täna tulnud», võtame värskelt pressitud kiivi- ja mangomahla asemel apelsinimahla, mis, pole kahtlust, on veega lahjendatud. Masinast tilkunud piimapulbrine latte on aga sedavõrd kehv, et tahaks võtta asutuselt kohviku nime.

Singi-quiche’i saabudes tekib segadus, sest tellisime hoopis tuunikala ja kana pirukad. «Aga sa ju ei öelnud mulle!» vastab ettekandja mu kaaslase protestile. Ja lisab õige quiche’iga naastes: «Vabandust, mul on õhtuks juhe koos.» Hämmeldunult asume lahtiste pirukate kallale ja kiidame nende mahlakust ja toekust. Caesari salati nimetame aga ümber vaese mehe Caesariks, sest tuvastame selles nö käepärasemaid koostisosi (hapukoor?). Roog, millel menüütahvlil nimeks kala Portugali moodi, osutub tummiseks supiks kummiste tursatükkide, ohtra riisi, sibula ja paprikaga – nii et näljasele korralik kõhutäis.

Magusaisu rahuldab Portugali koogike Pastel de Nata, mis sarnaneb keedukreemiga täidetud lehttainakorvikesega. Kohvikukäigule paneb väärilise punkti pealt mustaks kõrbenud Tosca kook.

Arter proovis:

Tuunikala-quiche 25 kr

Singi-quiche 25 kr

Caesari salat kanaga 40 kr

Kala Portugali moodi 59 kr

Värskelt pressitud apelsinimahl 25 cl 25 kr

Punane majavein Quinta das amoras 16 cl 50 kr

Latte 30 kr

Tosca kook 25 kr

Portugali kook Pastel de Nata 15 kr

Paldiski mnt 3

Avatud E–P 10–18

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles