ETV: peapiiskop Põder pühitses sisse Nõmme Lunastaja kiriku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renoveeritud ja taasavatud Nõmme Saksa Lunastaja kirikus oli eile pühitsemispäev.
Renoveeritud ja taasavatud Nõmme Saksa Lunastaja kirikus oli eile pühitsemispäev. Foto: Peeter Langovits

Pühapäeval pühitses Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder sisse Nõmme Lunastaja kiriku.

Enne sõda Saksa kogudusele kuulunud sakraalhoones lõppes koguduse tegevus 1939. aastal. Robert Natuse projekteeritud sakraalhoone välimus muutus tundmatuseni Nõukogude ajal, kui kirikuhoonesse paigutati käsitööklassid, teatas «Aktuaalne kaamera».

2004. aastal, kui Nõmme Rahu kogudus taastamistöid alustas, oli hoonest üsna vähe alles ja algul arutati, kas hakata hoonet algsel kujul taastama või leida lihtsam lahendus.

«Otsustasime Natuse auks, kes oli esimene eestlasest arhitektuuriõppejõud, taastada samal kujul,» rääkis EELK Nõmme Rahu koguduse õpetaja Ove Sander. «See oli muidugi raskem ja rohkem raha ja vaeva nõudnud, aga tublide toetajate ja Jumala õnnistusel on kõik hästi õnnestunud.»

Renoveerimine läks maksma kümne miljoni krooni ringis. Kuigi väliselt näeb kirik vanamoodi välja, on tegu kaasaegse ehitusega, kust ei puudu ka põrandaküte ja ventilatsioon. Ainulaadne on Lunastaja kiriku orel. Tõenäoliselt on see ainus kirikuorel Eestis, mis on valmistatud Hollandis.

«See on põnev lugu,» rääkis õpetaja Sander. «See pill tuleb Saksamaalt Gronaust. Saksamaal kirikuid sulgedes realiseeritakse inventari. Me saime jaole ja saime selle osta. Ta on püsti pandud, aga ta ei ole päris lõpuni valmis. Meil on leping sama tehasega, mis oreli valmistas ja see pill viiakse sama tehase poolt ka lõpule.»

Eile oli renoveeritud Lunastaja kirikus esimene jumalateenistus. Arvestades aga sakraalhoone head akustikat ja ainulaadset orelit, loodab Ove Sander, et kirikust saab ka koht, kuhu Nõmme rahvas tuleb meeleldi kontserte kuulama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles