Riigiametnike suvepäevadel valitseb säästurežiim

Agnes Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikoristuskampaania Teeme ära 2008.
Prügikoristuskampaania Teeme ära 2008. Foto: Margus Ansu

Paljud riigiametid loobuvad suvepäevade korraldamisest või üritavad pidada need odavalt, riigile säästab see kümneid tuhandeid kroone asutuse kohta.

Rahandusministeeriumi suvepäevad toimuvad juuli alguses Naissaarel ning nende ärajätmine ei tulnud kõne alla, kuna leping korraldajatega oli juba aasta alguses sõlmitud ja osaliselt ka tasutud. Ettemaksuna maksis ministeerium peo eest 75 461 krooni.



Kui kallis üritus lõppkokkuvõttes tuleb, sõltub pressiesindaja Piret Seemani sõnul osalejate arvust. Ministeeriumis on 390 töötajat. Osalejad maksavad ka osalustasu, mis on Seemani sõnul kindlasti suurem kui varasemalt planeeritud.



Majandusministeeriumi suvepäevi rahastavad täielikult osalejad ise, ilma et ministeeriumi eelarvest sentigi kavatsetaks kulutada. Juhul kui piisav hulk huvilisi kokku saadakse, koguneb majandusministeeriumi rahvas augustis Vormsile. Suvepäevaliste lõbustamiseks ei ole plaanis esinejaid tellida, pigem võivad pidulisi oodata talgud saare koristamiseks.



Keskkonnaministeerium sai selleks suveks innustust prügikoristuskampaaniast «Teeme ära!» ja korraldab suvepäevade asemel Läänemaal Nõva rannas talgud.



«Koristame randa ja rajame sealsele puhkealale laudtee, raiume võsa ja jõudumööda koristame ka Silma looduskaitserada,» loetles pressiesindaja Brita Merisalu plaane. Talgud korraldatakse ametnike osavõtutasu eest.



Võimalik ka ärajäämine



Kaitseministeerium on säästupoliitika tõttu lükanud suvepäevad augustisse ning välistatud ei ole ka nende ärajäämine. «Ilmselt tuleb tagasihoidlik üritus, milleks kulutatakse minimaalselt raha ministeeriumi eelarvest ja mille eest tasuvad peamiselt kaitseministeeriumi töötajad ise,» rääkis avalike suhete osakonna nõunik Meeli Hunt.



Tavapäraselt on suvepäevadel osaletud peredega ja suvepäevalistele on kehtestatud osamaks, mille eest ostetakse söögid ja joogid.



Kaitseministeeriumi suvepäevadel mängitakse mälumängu, jalgpalli ja õhtusel tantsupeol esinevad DJ-dena oma maja inimesed. Need tegevused tulevad kindlasti ka selle aasta suvepäevade kavasse.



Statistikaameti suvepäevad toimuvad 13.–14. juunil ning selleks kulub umbes 365 000 krooni, millest 15 000 krooni kogutakse töötajate käest, kellest ligi 260 on end suvepäevadele kirja pannud.



Kokkuhoiu nimel ajab statistikaamet seekord läbi esinejateta, tavapärase kolme päeva asemel kestavad need kaks päeva ning osalustasu kuni 300 krooni on suurem kui varasematel aastatel. «Suvepäevi ära jätta ei otsustatud, sest koht sai välja valitud ja broneerimistasu makstud juba eelmisel aastal ning need päevad on olulised töötajate ühteliitmisel,» sõnas ameti teabe- ja levitalituse juhataja Aira Veelmaa.



Kaitsepolitsei suvepäevade toimumiskohta ja -aega ameti komissar Andres Kahar ei öelnud. «Saan rääkida niipalju, et need on mõeldud töötajatele ja nende peredele lõõgastumiseks, suurem osa kuludest, nagu söögid, joogid ja öömaja kaetakse osalustasudest,» ütles Kahar.



Kaitseressursside ameti töötajad peavad suvepäevi augusti kahel esimesel päeval Värskas Hirvemäe puhkekeskuses. Peadirektori abi Jaanika Puumehe sõnul broneeriti üritus juba mullu novembris ning kuluvast 61 000 kroonist tasub amet 48 000 krooni, ülejäänu tuleb töötajate taskust.



Suvepäevadest ei loobu ka keskkonnainspektsioon, need toimuvad kahel päeval juulikuu teise nädala lõpus Viljandimaal Kopra turismitalus. Igalt osavõtjalt kogutakse osavõtumaks ja ürituse eelarve jääb mõnekümne tuhande krooni piiresse.



Tööturuameti suvine pidu peetakse seminarina 27.–28. juunil Käsmus, tööjuttude kõrval on kavas ka tuleohutusõppus. Töötajail tuleb osalemise eest maksta 150 krooni ja kaasavõetutel 200 krooni. Raha on planeeritud kulutada ligikaudu 100 000 krooni.



Osavõtjad katavad kulud



Suvepäevi peab sel aastal ka veeteede amet, juuni lõpus Varblas toimuval üritusel ööbitakse telkides ning kulud kaetakse osavõtumaksust.



Raha kokkuhoiuks on otsustanud suvepäevadest loobuda haridusministeerium, sotsiaalministeerium, politseiamet, maanteeamet, tervisekaitseinspektsioon, päästeamet, tarbijakaitseamet, kodakondsus- ja migratsiooniamet, maksu- ja tolliamet ning konkurentsiamet.


Kultuuriministeeriumis, nagu ka keeleinspektsioonis, andmekaitse inspektsioonis, riigihangete ametis ja patendiametis ei ole suvepäevade korraldamise traditsiooni olnud ega tule neid ka sel aastal.



Juba mitmeid aastaid tagasi suvistest töötajate ühisüritustest loobunud tervishoiuamet ei plaani suvepäevi ka tänavu.



Justiitsministeerium jätab ära ligi 200 000-kroonise eelarvega suvepäevad, kuid toetab 8000 krooniga töötajate endi korraldatud sportlikku väljasõitu rohelusse.



Siseministeeriumis, välisministeeriumis ja põllumajandusministeeriumis ei ole suvepäevade toimumist sel aastal veel kindlalt ära otsustatud.



Riigiametnike suvepäevad



•    Rahandusministeerium Naissaarel – ettemaks 75 461 krooni + osalustasu


•    Majandusministeerium Vormsil – osalustasu eest


•    Keskkonnaministeerium Läänemaal Nõval – talgud osalustasu eest


•    Kaitseressursside amet Värskas – 61 000 krooni, omaosalus 13 000


•    Keskkonnainspektsioon Viljandimaal Kopra turismitalus – 20 000 – 30 000 krooni


•    Tööturuamet Käsmus – 100 000 krooni


•    Veeteede amet Varblas – enamik kuludest osalustasu eest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles