Supernoova konkurssi varjutavad kahtlused

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna kokku istuv komisjon peab otsustama, kas Supernooval nooremas vanuserühmas võidutsenud Kristel Kuslapuu kopeeris oma kollektsiooniga (vasakul) Soome noortebrändi CTRL loomingut (paremal) või mitte.
Täna kokku istuv komisjon peab otsustama, kas Supernooval nooremas vanuserühmas võidutsenud Kristel Kuslapuu kopeeris oma kollektsiooniga (vasakul) Soome noortebrändi CTRL loomingut (paremal) või mitte. Foto: Artur Sadovski, internet

Nädalavahetusel peetud Supernoova järel hakkas moetundjate hulgas levima jutt, et noorema vanuserühma võitja Kristel Kuslapuu kollektsioon on plagiaat. Ka kostab nurinat korraldajate aadressil.

Lava taga võistlust jälginute hinnangul viitasid Kuslapuu kollektsioonis olnud esemed fir­mapäritolule. Riietel märgati brändilogosid ja muid firmatoodangule viitavaid märke.



Lisaks kasutas ta kol­lekt­sioonis legoklotsidest ehteid, mille autor on rõivadisainer


Jean-Charles de Castelbajac (JC/DC). Valge-mustakirju kolm­nurkmustriga kampsun on aga kahtlaselt sarnane Soome firma CTRL toodetuga, mida Tallinnas müüb kauplus Reede.



Mullu moekonkursi Roosad Käärid võitnud Roberta Einer tõdes, et kollektsioonis oli palju tuttavaid elemente. «Ning nüüd, kui Kuslapuu on teatud ringkonnale tunnistanud, et kamp­suni puhul oli tegu kopeerimisega, pole kahtlust, et ta kollektsioon on enamikus väär­tusetu,» sõnas Einer. Tema hinnangul poleks Kuslapuu pidanud võistlusele pääsema.



Piire raske tõmmata



Stilist Karolin Kuusik möönis, et kollektsioon mõjus lahedalt ja noortepäraselt. «Samas avastasin paar nädalat hiljem, et täp­selt samasugused ehted olid ühes välismaa moeajakirjas. Pildil olid JC/DC riided. Olin pisut pettunud, sest moešõul meeldis mulle enim just Kristeli kollektsioon,» lisas ta.



Kuusik tõdes, et moes on keeruline tõmmata piiri järeletehtu, üks-ühele koopia ja säärase toote vahel, mille valmimisel on kusagil inspiratsiooni ammutatud.



Kuslapuu võitis oma kollektsiooniga 20 000 krooni, kuuajase koostöö Ferre moemajaga ning tema kollektsioon esindab Eestit Berliini moenädalal. «Berliinis võib laiem ringkond plagiaadi ära tunda ning see valmistaks Eestile kõrgemal tasemel piinlikkust,» leidis Einer.



Kui igal aastal on enne finaali kontrollitud iga osaleja kollektsiooni esemete õmblusi, siis tänavu jäeti see tegemata, mis omakorda tegi võimalikuks Kuslapuu väidetava osaluse võõra kaubaga.


Komisjon teeb otsuse



Kuslapuu, nagu ka võistluse korraldaja Helen Mahmastol neid kahtlustusi kommenteerida ei soovinud. Küll aga kinnitas Mahmastol, et kutsus tänaseks kokku erakorralise komisjoni, kes Kuslapuu töö üle hindab. Eestisse kutsuti ka CTRL Soome esindaja. «Anname oma otsusest esimesel võimalusel teada,» ütles ta.



Üritust varjutavad aga  muudki küsitavused. Näiteks on korraldajad varem rõhutanud, et võistlustöid ei tohi enne kuskil esitletud olla. Tänavu sellist reeglit reglemendis polnud, aga võimalikele võistlejatele muudatusest teada ei antud.



Nii tunnistas kunstiakadeemias rõivadisaini lõpetav Lilli Jahilo, et esitles oma kollektsiooni ERKI moeshow’l, ent kui asi Supernoovani jõudis, sai ta Mahmastolilt võistluskeelu. Kuslapuu kollektsioonigi on varem esitletud, ent tema tööle keegi kätt ette ei pannud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles