Ilves jättis kaitseväeteenistuse seaduse välja kuulutamata

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsevägi.
Kaitsevägi. Foto: Ove Maidla

President Toomas Hendrik Ilves otsustas jätta välja kuulutamata riigikogus 21. oktoobril 2009 vastu võetud kaitseväeteenistuse muutmise seaduse, kuna tema hinnangul on seal põhiseadusvastaseid sätteid.


«Põhiseaduse kohaselt tuleb kõik põhiõiguste piirangud määratleda seadusega. See nõue kehtib ka kaitseväeteenistuse reguleerimisel. Järelikult tuleb kaitseväeteenistuses vajalikud põhiõiguste piirangud ning nende rakendamise tingimused ja kord sätestada seaduses,» kirjutab president Ilves oma otsuses. «Kavandatava kaitseväeteenistuse seaduse muudatused põhiõiguste piiranguid ei määratle, konkreetsete piirangute asemele pakutav üldnorm on põhiseadusevastane.»


Vaidlusaluse seadusega kavatseti konkreetsete piirangute kehtestamise asemel anda kaitseväele üldsõnaline ajateenijate õiguste kitsendamise luba.

Riigipea sõnul tähendaks seesuguse normiga nõustumine põhiseadusest taganemist ning nõnda loodaks pretsedent, millest lähtudes ei oleks ka üheski teises seaduses enam tarvis konkreetseid põhiõiguste piiranguid sätestada, sest «kõikides valdkondades piisaks sel juhul abstraktsest normist, mis lubab riigivõimu esindajal, kui ta tunnetab selleks vajadust, isikute põhiõigusi piirata.»

«Õigusriigi põhimõte ei luba nõustuda ka ajutiste, hetkel otstarbekana näivate ja pealtnäha kahju mittetegevate põhiseadusvastaste otsustustega. Põhiseaduse sätet ja mõtet tuleb austada igas olukorras,» rõhutab Ilves.

Ilves peab vajalikuks, et riigikogu arutaks uuesti 21. oktoobril 2009 vastu võetud kaitseväeteenistuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seadust ning viiks selle vastavusse Eesti Vabariigi põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles