Tuleva aasta märtsist kaotab töö 22 päästjat

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti autod.
Päästeameti autod. Foto: Erti Haava

Siseminister Marko Pomerants sõlmis täna ametiühinguga kokkuleppe päästjate palkade kohta ning lõpptulemusena kaotab 1. märtsist töö 22 päästjat ja 16 muud päästeametnikku.

Sellega muutus oluliselt ka viimati üleval olnud kava, et riigieelarves ette nähtud personalikulude kärpe tõttu peab töökohast loobuma 30 komandodes töötavat päästjat ja 10 teistes struktuurides olevat päästeametnikku.

Pomerants rõhutas Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liiduga (ROTAL) sõlmitud kokkuleppe positiivseid pooli, milleks on näiteks see, et 1780 päästetöötaja sissetulek jääb tuleval aastal samale tasemele, kui see on praegu.

Samuti suureneb pidevalt vähemalt kolme mehega töötavate komandode arv praeguselt 42-lt 64-le ning sellega kasvab ministri sõnul kõigi eestimaalaste julgeolek.

Pomerants ütles, et kolme mehega töötavate komandode arvu sai kasvatada tänu sellele, et päästjate vahetused hakkavad senise 12 tunni asemel olema 24-tunnised. Pikematele vahetustele üleminekut soovisid päästjad ise.

Minister märkis veel, et päästetöötajad said kokkuleppe kohaselt täiendavat puhkust seitse päeva.

2010. aasta riigieelarve eelnõu näeb kõikides riigi valdkondades ette personalikulude kärpeid ning selle elluviimiseks plaanis päästeameti juhtkond algselt koondada 90 päästjat ja 20 muud päästetöötajat. Koondamiste täielik vältimine oleks nõudnud 22,8 miljonit krooni lisaraha.

Riigikogu otsustas sel nädalal eraldada päästeametile täiendavad 15 miljonit krooni, mille tulemusel koondamisele minevate arv vähenes.

ROTALi ja siseministri kokkulepe puudutab ka politseinike palkasid, kuid seal sündis lepe valutumalt. Politseinikke koondamine ei ähvarda, sest eelarveaugud lapitakse palgata vabade päevade võtmisega.

Siseministri ja ROTALi vahel sõlmitud leping näeb ette, et alates 1.jaanuarist 2010 on 40-tunnise töönädala puhul minimaalne astmepalk politseiametnikul 8280 krooni, I grupi komando päästjal 6900 krooni, II grupi komando päästjal 8280 krooni ning III grupi komando päästjal 9200 krooni kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles