Narkoloog: sundravist pole suurt kasu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

 Psühhiaater-narkoloogi Jaanus Mumma sõnul suunatakse küll mitmel pool maailmas narkomaanid vangla asemel sundravile, kuid erilist edu sellisele taktikale Eestis ta ei ennusta. 


Mumma märkis Kuku raadio «Äratajale» antud intervjuus, et tema seniste kogemuste põhjal on taolise ravi tulemused nirud ning välja suudavad rabeleda vaid üksikud inimesed.

Mumma ütles, et sõltlasi on Eestis üle 10 000. Paljud neist sõltlastest, keda Mumma ravinud, on mõne kriminaalasjaga kokku puutunud.

Vanglas narkosõltuvusest vabanemine on arsti hinnangul aga veelgi ebareaalsem, sest narkootikumid on seal väga levinud.

Mumma sõnul on Eestis kohti, kus vangla asemel ravi pakkuda, Tallinnas ja Ida-Virumaal ning kõne alla tuleks ilmselt opiaadi sõltlaste ravimine.

Justiitsministeerium saatis kooskõlastusringile seaduseelnõu, mis võimaldaks teatud juhtudel asendada narkomaanide vangistuse sõltuvusraviga. Sõltuvusravi kestel on isik ka kriminaalhoolduse all, allub käitumiskontrollile ning niipea, kui ta ravi pooleli jätab, pööratakse vangistus täitmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles