Paldiski linna võimutsirkus jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Mölder.
Jaan Mölder. Foto: Liis Treimann

Paldiski linnas pidas täna keskpäeval kaks seltskonda erinevates kohtades üheaegselt volikogu istungit ning üks neist valis endi seast ka volikogu esimehe.

Paldiski linnapea Jaan Mölder ütles, et tema osales volikogu istungil, mille oli kokku kutsunud volikogu vanim liige. Linnavalitsuse hoones toimunud koosolekul oli kohal kolm inimest, üks jäi tulemata. Arutati linna selle aasta lisaeelarvet ja struktuurimuudatusi.

«Eks segane olukord siin on tõesti,» vastas Mölder küsimusele, kas volikogu vanim liige ikka võis istungi kokku kutsuda. «Paberit ei ole küll näinud, aga kuulnud olen, et mingi teine seltskond valis täna ka kuskil restoranis volikogu esimehe ja vist ka aseesimehe.»

Teine volikogu seltskond kogunes tõesti. Selle istungi oli kokku kutsunud volikogu enamus ehk seitse inimest. Valiti volikogu uus esimees, kelleks sai keskerakondlane Kaupo Kallas. Sama mehe hääletas volikogu samale kohale ka kohe pärast kohalikke valimisi. Vabariigi valimiskomisjon tühistas aga selle otsuse, kuna sai selgeks, et valimisel oli rikutud hääletamise salajasuse põhimõtteid.

«Selge on see, et grupp seltsimehi ei olnud pädevad volikogu kokkukutsumiseks,» märkis Mölder. «Kui ebaseaduslikult kokkukutsutud volikogu valib esimehe, siis ka see on ebaseaduslik.»

Kallas kinnitas aga, et kuna Paldiski valmiskomisjoni esimehe volitused on peatatud, aseesimeest ei olnud kohal ning vanim liige keeldus volikogu kokkukutsumisest, siis pidigi seda tegema volikogu enamus. Seega on tema ka seaduslikult valitud esimees. Järgmisel nädalal on kavas uus linnapea ja linnavalitsuse liikmed paika panna.

Mölder vaidlustas teatavasti riigikohtus vabariigi valimiskomisjoni (VVK) otsuse peatada Paldiski linna valimiskomisjoni esimehe Kuldar Salumetsa volitused. Vastust veel ei ole.

«Vaidlustasin sellepärast, et saaks ka päris seaduslikult linna volikogu kokku kutsuda,» kinnitas Mölder.

VVK põhjendas eelmisel nädalal Salumetsa volituste peatamist sellega, et ta ei täitnud kõrgemalseisvate valimiskomisjonide ettekirjutusi ning ei olnud nõutud ajaks kokku kutsunud volikogu istungit.

VVK juhataja Heiki Sibul ütles täna, et linnavolikogu sisemisele töökorraldusele hinnangu andmine ei ole VVK pädevuses.


Paldiski linnavolikogu (kohti)

VL Meie Kodu Paldiski Pakri 5
VL Ühtne Paldiski 5
Keskerakond 1
VL Uus Laine 1
Sotsiaaldempkraadid 1

Allikas: VVK

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles