Pakistanis hukkus USA raketirünnakutes kümmekond inimest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemenis tegutseva Araabia Poolsaare Al-Qaeda ideoloogiline juht hukkus droonirünnakus.
Jeemenis tegutseva Araabia Poolsaare Al-Qaeda ideoloogiline juht hukkus droonirünnakus. Foto: AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriigid andsid Pakistani loodeosas asuvatele mässuliste positsioonidele kaks õhulööki, milles hukkus esialgsetel andmetel vähemalt 12 sissi.


Esimene rünnak viidi läbi Afganistani piiri lähistel asuvas Põhja-Waziristanis Ambarshaga piirkonnas, mida peetakse peetakse Talibani, terrorivõrgustiku Al-Qaeda ja mägialadel tegutsevate sõjakate hõimude võitlejate üheks peamiseks kasvulavaks, kust organiseeritakse rünnakuid Afganistanis viibivate liitlasvägede vastu, vahendas AFP.

Sellele järgnes teine rünnakulaine, mille käigus tulistasid USA droonid ehk mehitamata õhulennukid samas piirkonnas asuvat maja, mida mässulised kasutasid väidetavalt oma baasina.

Tegemist on piirkonnaga, kus pealetungiv Pakistani armee peab jahti Al-Qaeda sissidele ja nende kohalikele toetajatele.

Kuigi Pakistan on USA liitlane terrorismivastases sõjas, on valitsus keelanud ameeriklastel vastuoperatsioonide käigus üle piiri tungimise, mistõttu hoiatavad vaatlejad, et Washingtoni suhted Islamabadiga võivad muutuda teravamaks.

Ühendriikide droonirünnakud Pakistanis on märgatavalt intensiivistunud pärast seda, kui ohjad Valges Majas võttis enda kätte Barack Obama. Käesoleval aastal on Pakistanis läbi viidud üle poolesaja droonirünnaku. 2008. aasta augustist on AFP teatel läbi viidud vähemalt 66 droonirünnakut, milles on hukkunud umbes 628 inimest.

Käesoleva kuu alguses avalikustas Obama ka uue Afganistani-strateegia, mille alusel saadab Washington sõtta 30 000 lisasõdurit. Rünnakute laiendamist Pakistanis nähakse selle ühe osanana.

Samas on USA kava laiendada Pakistanis õhurünnakuid tekitanud Washingtonis vaidlusi ja mitmed kõrged luureametnikud on selle vastu. Eelkõige viitavad nad võimalusele, et rünnakute laiendamine halvendab kahe riigi vahelisi suhteid.

USA analüütikute hinnangul peab Obama valitsus leidma Al-Qaeda ja Talibaniga võitlemiseks õige Pakistani-poliitika, mida raskendab pikaajaline umbusaldus.

Pakistani president Asif Ali Zardari valitsus toetab küll Washingtoni, kuid valitsus on ebakindel ja rahvas on endiselt Ameerika-vastaselt meelestatud. Ekspertide hinnangul võib liiga suur USA surve Zardari positsiooni veelgi nõrgestada, eriti politsei ja mõjuvõimsa armee silmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles