Turba rahva võidusammas paelub möödujaid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas Turbas.
Vabadussõja võidusammas Turbas. Foto: Toomas Huik

Kui ligi sada miljonit krooni maksnud Vabadussõja võidusammas Tallinnas on rikkis ning peab leppima ajutise valgustusega, siis Turba meeste jääst sammas seisab kui kivist ning tõmbab oma lihtsuses rahvast magnetina ligi.



«Siit teeristist pole autod kunagi varem nii aeglaselt mööda sõitnud,» rääkis samba ehitusel käed külge löönud Innar Lilleorg. Tallinna-Haapsalu maanteel, Turba aleviku teeristile püstitati jõululaupäeval enam kui kolme meetri kõrgune Vabadussõja võidusamba jääst koopia.

Vaid paariminutiliste vahedega peatus seal eile auto auto järel, skulptuuri taustal tehti pilti ja selle jalamil läideti küünlaid. «Inimesed on rahul. Taadid käivad siin pisarsilmi oma isasid meenutamas,» kirjeldas Lilleorg. «Jõululaupäeval oli teeäär autosid paksult täis.»

«Ah, värske õhk, hea tuju, eestimeelsed sõbrad – tahtsime vaadata, mida saab jääst teha,» rääkis idee autor Reigo Uusküla. Materjal ei küündi küll Tšehhi klaasi kvaliteedini, pärinedes jõujaama tiigi pealt. 22-sentimeetrise jääkihi kallale tuli minna mootorsaega. Paneelide vahele mätsiti lund ja lasti vett. Jääsamba hind on kõigile taskukohane. «Saepaagitäis bensiini – viis liitrit. Lisaks veidi kahetaktilist õli ja tahtmist,» loetles Lilleorg. Ehk ligi sada krooni. Uusküla tahtis ka LED-lampe kasutada, kuid õhtuks oli piisavalt küünlaid toodud. Et sammas on tänavavalgustuse all, siis see musta öhe ei kao, nagu juhtus võidusambaga pealinnas.

Kaitseministeeriumi palvel ja tänu Tallinna linnavalitsuse vastutulelikkusele sai tšehhide meisterdatud võidusammas vähemalt pühade ajaks valguse. Sisse on lülitatud võidusamba posti sisevalgustus, ristiosa valgustavad naaberhoone katuselt kaks prožektorit.

Jääst sammas kerkis pühade ajal ka Valgamaal. 1,7 meetri kõrguse samba autor Riho Falkenberg saagis võidusamba ristiosa jäljendava kujutise tiigijääst ning lasi sellele valguse peale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles