Teder uurib piiriületustasu võtmise vastavust põhiseadusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Liis Treimann

Õiguskantsler Indrek Teder alustas menetlust, et kontrollida maanteepiiripunkti sisenemise korraldamist ja selle eest piiriületuse ootealal tasuvõtmist käsitleva seadusemuudatuse põhiseadusele vastavust.

Muudatus sisaldub riigikogus 26. novembril vastu võetud politsei ja piirivalve seaduse rakendamise seaduses, millega muudetakse ühtlasi riigipiiri ja halduskoostöö seadust.

Seadusemuudatuse järgi määrab tasu suuruse siseminister igale piiriületuse ootealale eraldi, kusjuures tasu maksimaalne määr koos maksudega ei või ületada 250 krooni. Tasu võib võtta ka kohalik omavalitsus või eraõiguslik juriidiline isik, kellele on riigipiiri seaduse alusel üle antud ülesanne korraldada sõidukite maanteepiiripunkti sisenemist.

Teder kavatseb menetluse käigus analüüsida nii sõidukite maanteepiiripunkti sisenemise korraldamise eest võetava tasu vastavust põhiseadusele kui ka küsimust, kas eraõigusliku juriidilise isikuga maanteepiiripunkti sisenemise korraldamiseks halduslepingu sõlmimise kord on õiguspärane.

Teder palus täna saadetud kirjas arvamust ja selgitusi ka siseminister Marko Pomerantsilt, kes peaks oma vastuse andma 29. jaanuariks.

Varem on õiguskantsler teatanud, et peab põhiseadusvastaseks Narva linnavalitsuse määrusi, mille kohaselt võetakse Narva piiripunkti sisenemise eest sõidu- ja veoautodelt tasu.

Määruse kohaselt tuleb piiripunkti suunduvate sõiduautode eelregistreerimise eest maksta 300 krooni. Sellise tasu eest pääsevad eelregistreeritud sõiduautod järjekorras seismisest ning neil tuleb piiripunkti suunamist vähem aega oodata.

Teise määrusega on ka veoautodele kehtestatud transiittranspordiplatsi operaatori poolt osutatavate teenuste eest 200-kroonine tasu. Õigusakt kohustab kõiki piiripunkti suunduvaid sõidukeid sõitma Narvas Rahu tänaval asuvale transiittranspordiplatsile, kus kehtestatakse veoautodele edasise sõidu järjekord.

Tederi sõnul on mõlemal juhul tegemist avaliku ülesande täitmise ning avalik-õigusliku tasuga, mille kehtestamiseks puudub Narva linnavalitsusel seaduses sätestatud volitusnorm. Samuti näeb siseministeeriumi ja Narva linna vahel sõlmitud haldusleping tema sõnul ette, et linn peab kogu piiripunkti suunamise teenuse korraldama tasuta.

«On aeg lõpetada taoline piiriületajate põhiseadusvastane maksustamine, mille vaidlustamisega on kahetsusväärselt pidanud tegelema kolm õiguskantslerit. Kui Narva ei täida minu ettepanekuid, tuleb ka minul pöörduda põhiseadusvastase olukorra lõpetamiseks riigikohtusse,» lausus ta toona, tehes linnavalitsusele ettepaneku viia määrused põhiseadusega kooskõlla.

Narva linn pole määruseid õiguskantsleri antud 20-päevase tähtaja jooksul muutnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles