Kohtunik Helve Särgava paneks poliitjama vähendamiseks kõik valimised kokku

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helve Särgava
Helve Särgava Foto: Raigo Pajula

Harju maakohtu esimehe Helve Särgava uusaastasoov Eesti riigijuhtidele oleks, et poliitilise mudaloopimise vähendamiseks viidaks erinevad valimised ühte aastasse ja võimalikult lühikesse ajaperioodi.

Helve Särgava, millised sündmused jäid teile enim meelde lõppenud aastast, nii heas kui halvas mõttes?

Kindlasti sündmuseks number üks ma paneksin laulu- ja tantsupeo. Kehva majandusliku seisu taustal andis see inimestele tugeva positiivse emotsiooni. Number kaks oleks see, et tuli ilmsiks ja lõpetati riigireetmine (Herman Simmi juhtum) ning jõuti ka kiire kohtulahendini. Komandaks võiks ütelda seda, et suvi oli päikeseline ning viletsas olukorras talunikud said kõik oma loomasööda varutud.
Halbadest asjadest paneksin esimeseks paljude inimeste töötuks jäämise, mistõttu pered on sattunud suhteliselt raskesse majanduslikku olukorda. Number kaks oleks see, et lastega seonduvate projektide juurde on saanud kurjategijad ja pedofiilid (Kaur Hansoni juhtum), see on üks väga masendav lugu. Kolmandaks on mul kahju, et Eesti inimesed ei suuda enam oma probleeme lahendada läbirääkimiste teel vaid me peame korraldama streike. Sellega seonduvalt on mul väga kahju, et talunikud, kelle olukord pole kiita, on lasknud ennast samuti kiskuda vastasleeridesse. See on kõige halvem, kui üks kildkond kistakse vastasleeridesse, sest siis on neil tulevikus väga raske edu saavutada.

Keda peate möödunud aasta kõige silmapaistvamaks inimeseks Eestis, nii heas kui halvas mõttes?

Kahtlemata Kihnu-Virve. Sellises vanuses selline elujõud, et käia üle Eesti tuuridel. Kuid number üheks paneks siiski Eri Klasi, kes teeb suurt tööd selle nimel, et Eesti kultuuri maailma viia. Ja märgiksin ära ka telesaate «Sind otsides» meeskonna eesotsas Vahur Kersna ja Margit Kilumetsaga.
Halvematest isikutest on number kindlasti riigireetur (Herman Simm). Ka kohtunik Komtšatnikov (Viru maakohtu kohtunikku Mihhail Komtšatnikovi süüdistatakse korduvas altkäemaksu võtmises), sest kohtuniku poolt sellise tegude tegemine on ikka väga halb.

Milliste ootustega lähete vastu alanud aastale - kas Eesti elu muutub paremaks või halvemaks?

Minu ootus number üks on, et ei tuleks järgmist gripilainet, mille tõttu peaks niigi väikesest Eesti inimeste arvust keegi elu jätma. Samuti, et rohkem enam ükski firma ei lõpetaks pankroti tõttu oma tegevust. Ja, et minu kõigil pereliikmetel läheks väga hästi ja nende soovid täituksid. Ja ajakirjanikele on mul soov, et kirjutage rohkem inimeste rõõmudest ja kordaminekutest. Tahaksin väga loota, et Eestis läheb elu paremaks, kuid olles sügavalt realistlik inimene, arvan, et tänavune aasta jääb sarnaselt eelmisega jätkuvalt raskeks ja keerukaks.

Kui Eesti riigijuhid võtaksid täita ühe teie uusaastasoovi, siis mida te neilt sooviksite?

Et otsustatakse viia kõik valimised ühele aastale ja võimalikult lühikesse ajaperioodi. Et see poliitiline mudapildumine oleks väga väikest aega ja ülejäänud aja tegeletaks Eesti arenguga ja Eesti inimeste hüvanguks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles