Juhtkiri: muidugi nad vaatavad tagasi. Aga mida nad näevad?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Statistika on arvud, ei enamat. Tõlgendamine sõltub tõlgendajast, kuid veidi ka sellest, kuidas andmeid statistikaametist edastatakse. 2011. aasta rahvaloenduse andmeid antakse avalikkusele jupikaupa ja viimased, sisserändamist puudutavad andmed teevad meele heaks.

Rahvaloenduse järgi on Eestisse viimase 11 aasta jooksul mõnest välisriigist kolinud 28 000 inimest. Neist enam kui pooled, 14 400 inimest, on sellised, kes on sündinud Eestis ja seega need, kes on leidnud pärast võõrsil elatud aastaid tee Eestisse tagasi. Tõsi, majanduskriisi ajal oli sisseränne üsna tagasihoidlik, kuid 2010. aastal kasvas see juba 3000 inimeseni aastas ja 2011. aastal oli Eestisse tulijaid juba ligi 4600. Nagu öeldud, kindlalt pooled või veidi enamgi mitte üksnes ei tulnud siia, vaid tulid tagasi.

Tõsi, rõõmu varjutab see, et teiste, varem avaldatud ja 2012. aastat puudutavate andmete põhjal saaks maalida hoopis teistsuguse pildi. Läinud aastal Eestist väljarändamine võrreldes aasta varasemaga peaaegu kahekordistus. Saldo – välja- ja sisserännatute suhe – oli enam kui 6000 inimese võrra negatiivne. Negatiivsem kui ühelgi teisel aastal viimase kümnendi jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles