Valgusimpulsside uurija valgustab teadust

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ füüsikainstituudi füüsikalise optika laboris näidati 1997. aastal esimest korda eksperimentaalselt, et erilisel viisil tekitatud valgusimpulss võib levida valgusest kiiremini. Samas laboris näitab Peeter Piksarv seadet, millega ta mõõtis ja analüüsis sarnaseid impulsse doktoritöö jaoks.
TÜ füüsikainstituudi füüsikalise optika laboris näidati 1997. aastal esimest korda eksperimentaalselt, et erilisel viisil tekitatud valgusimpulss võib levida valgusest kiiremini. Samas laboris näitab Peeter Piksarv seadet, millega ta mõõtis ja analüüsis sarnaseid impulsse doktoritöö jaoks. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli füüsika instituudis kaitses Peeter Piksarv doktoritöö ülilühikeste valgusimpulsside tekitamisest ja mõõtmisest. Füüsikast kaugel seisjaid see just kihelema ei pane, ent uued teadmised võivad meie elu märkimisväärselt muuta.

Mäletate, kuidas Postimees mõni aasta tagasi õhinaga kirjutas, et Tartu füüsikud püüavad esile kutsuda musta auku? Toonases teadusrühmas lõid aktiivselt kaasa ka Peeter Piksarv ja tema doktoritöö juhendaja Peeter Saari, füüsikalise optika labori juhataja.

Nüüd, juba doktorina, Peeter Piksarv vaid muigab toonaste pealkirjade üle, sest luua ei püütud mitte musta auku, vaid ikkagi selle optilist analoogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles