Riigikogu arutas lapsetoetuse puutumatust

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heljo Pikhof
Heljo Pikhof Foto: Marianna Loorents/Õhtuleht

Täna oli riigikogus esimesel lugemisel eelnõu, millega lõppeks lastetoetuse lugemine pere sissetulekuks toimetulekutoetuste arvestamisel.


Eelnõu esitanud sotsiaaldemokraatide esindaja Heljo Pikhof ütles riigikogu ees sotsiaalhoolekande seaduse muudatusi tutvustades, et nende rakendamine vähendaks sotsiaalset ebavõrdsust ja aitaks toimetulekuraskustes perekondi. «Laste kasvatamisega kaasnevad kulutused, millest riik on võtnud osa enda kanda. Lapse arengu määrab aga vanemate rahakott,» märkis Pikhof.

Tema sõnul oleks tegemist väikese, kuid vajaliku sammuga, millega venitada ei tohi. «Paljudel lõppeb töötuskindlustus juba sel kevadel ning neil on oht süvavaesusele,» ütles Pikhof riigikogu ees.

Tema sõnul andis valitsuse eelnõule eitava hinnangu, mistõttu on oht, et valitsusliit ei soovi tegelikkuses hätta sattunud perekondi abistada. „Ülimalt küüniline on sealjuures sotsiaalministeeriumi põhjendus, et see muudatus ei motiveeri toimetulekutoetust saavaid peresid tööd ega täiendavaid sissetulekuid otsima. Näib, et ministeeriumis ei teata, et Eestis on üle 100 000 töötu," lausus Pikhof. 

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu tunnistas, et teema on oluline ja sellega venitada ei tohi. Milline on aga asjade edasine käik või kunas võiks eelnõu teisele lugemisel tulla, ta prognoosida ei tahtnud. Tema sõnul on eelnõul ka konkureeriv ettepanek riiklike peretoetuste seaduse muutmiseks.

Praegu kehtib olukord, kus lapsetoetus läheb toimetulekutoetuse puhul arvesse kui abivajaja sissetulek, mis tähendab, et sedavõrd vähem saab toimetulekutoetust.

Eelnõu suunati teisele lugemisele, muudatusettepanekuid saab esitada 26. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles