Sotsid: laste süvenev vaesus vajab viivitamatut sekkumist

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraadid tahavad lastele suuremat kaitset.
Sotsiaaldemokraadid tahavad lastele suuremat kaitset. Foto: Arno Mikkor

Eile kogunenud Sotsiaaldemokraatlik Erakonna volikogu peab vajalikuks arutada riigikogus riiklikult tähtsa küsimusena laste sotsiaalset kaitset, eriti tööpuuduse mõju lastega peredele.


«Kui valitsus ei suuda või ei taha puudust kannatavate laste heaks midagi ära teha, peab riigikogu otsustama, milliseid meetmeid rakendada, leidis erakonna volikogu,» teatas erakond.



Laste heaoluindeksi kohaselt, mida kasutab UNICEF, on Eesti lapsed Euroopa Liidus paigutunud viimastele kohtadele. Juba täna kasvab ligi 30 000 last vaesuspiiril või lausa süvavaesuses.



«Kõige suuremates raskustes on töötute vanematega pered,» ütles riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Heljo Pikhof. «Töötute lastel vähenevad järsult võimalused huvitegevuseks, kasvavad tõrjutus ja ilmajäetuse tunne. Paljudel noortel kujuneb madal enesehinnang, suureneb põhikoolist väljalangemine,» nentis Pikhof. Tema sõnul on suurenenud ka kodust väljatõstmisohus perede arv.



Marju Lauristin rõhutas, et laste vaesusriski vähendamiseks ning uue heitunute põlvkonna tekke vältimiseks peab riik viivitamatult rakendama täiendavaid meetmeid töötute peredes kasvavate laste ja noorukite turvalisuse ja arenguvõimaluste kaitseks.



Sotside teatel peavad riik ja omavalitsused täiendavalt vahendeid töötute perede laste abistamiseks, mida saaks suunata ka otse koolidele ja lasteasutustele.

Lisaks märgib erakond, et praegu puudub omavalitsustes ülevaade töötute peredes kasvavate laste hulgast ja vajadustest, kuna vastavaid andmeid töötute registreerimisel ja nõustamisel ei fikseerita. «Tuleb käivitada seiresüsteem, mis annaks riigile ja omavalitsustele ülevaate probleemide ulatusest ja iseloomust.»

«2010. aasta on Euroopa Liidus välja kuulutatud vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise aastaks ning lastega perede majanduslik, sotsiaalne ja psühholoogiline toimetulek peab olema ka Eesti riigi prioriteediks,» leiavad sotsiaaldemokraadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles