Laar: valimisreform vajab laia toetuspinda

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond käis täna välja kaks uut lahendust valimisaastate arvu vähendamiseks. Iga lipuke märgib skeemil ühtesid valimisi.
Reformierakond käis täna välja kaks uut lahendust valimisaastate arvu vähendamiseks. Iga lipuke märgib skeemil ühtesid valimisi. Foto: Katri Karing

Reformierakonna võimupartneri IRLi esimehe Mart Laari sõnul on Reformierakonna uuendatud valimisreformi kavast kasu vaid siis, kui see leiab laiapõhjalist toetust.


«Iga samm, mis aitab vältida pidevalt toimuvaid valimiskampaaniaid ja populismi, on Eestile kasulik. Samas võib ettepanek olla ükskõik kui hea - kui see ei leia laiapõhjalist toetust, kukub see lihtsalt läbi,» ütles Laar Postimees.ee'le.

«Läbi läinud ettepanek on igal juhul aga parem kui minu meelest muidu paremgi, kuid mitte läbi läinud ettepanek. Seetõttu arvan ma, et tuleb leida lahendus, millel on võimalikult laiapõhjaline toetus.»

Samuti Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv riigikogu liige Urmas Reinsalu ütles Kuku raadiole, et tema erakond loodab lähiajal valimiste teemal kõnelusi alustada, ja lisas, et kuna muuta tuleb põhiseadust, ei saa kiirustades tegutseda.

Reinsalu sõnul väärib Reformierakonna idee arutamist, kindlasti tuleb arutellu kaasata opositsioon, eksperdid ja kuulata kodanike arvamusi.

Ta lisas, et muudatustele tuleb leida võimalikult lai toetuspind, mitte suruda need läbi lihtsalt häälteenamusega.

Reinsalu väitis, et praegu Reformierakonnaga kõnelusi valimisreformi teemal ei peeta, on lihtsalt ideid välja pakutud. Tema hinnangul on nüüd käes aeg maha istuda ja vaadata, milliste ideedega edasi minna.

Reformierakond teatas täna, et uuendas valimisreformi kava. Kui alguses oli plaan korraldada ühel päeval mitmed valimised, siis nüüd on sellest plaanist loobutud.

Reformierakonna liige Rain Rosimannus ütles, et uue kava kohaselt tõstetaks mõned valimised ühele aastale.

Nii võiks ühel aastal olla juunis europarlamendi valimised ja sügisel presidendivalimised. Teisel aastal võiksid kevadel toimuda parlamendi ja sügisel kohalikud valimised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles