Pajunen: Helsingi lähiajal elanike maksukoormust ei tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi linnapea Jussi Pajunen ja Edgar Savisaar teel pressikonverentsile.
Helsingi linnapea Jussi Pajunen ja Edgar Savisaar teel pressikonverentsile. Foto: Peeter Lagovits

Täna Tallinna linnapea Edgar Savisaarega kohtunud ja erinevaid teemasid arutanud Helsingi linnapea Jussi Pajunen märkis, et helsinglaste maksukoormus lähiajal tõenäoliselt ei kasva.


Kui Tallinn kehtestab sel aastal müügi- ja paadimaksu, et linnakassat täita, siis Helsingil mingi uue maksu sisseseadmise kava esialgu ei ole.

Tulevikku vaadates ütles Pajunen täna pressikonverentsil, et järgmise aasta plaanid selguvad tänavu novembris, kui võetakse vastu uus linnaeelarve. Pikemas perspektiivis peab kohalike omavalitsuste maksukoormus ilmselt kasvama, kui tahetakse säilitada Põhjamaadele omane heaoluühiskond.

Pajunen märkis, et majanduslangus on tabanud mõlemat pealinna, kuid Helsingit ilmselt mitte nii teravalt kui Tallinna. Kui Tallinn kärpis eelmise aastaga võrreldes oma tänavust eelarvet kaheksa, siis Helsingi vaid kahe protsendi võrra.

Ta lisas, et loomulikult on ka Helsingi linnavalitsus pidanud vastu võtma ebameeldivaid otsuseid, sest mullu laekus linnakassasse planeeritust ligi 150 miljonit eurot ehk ligi 2,4 miljardit krooni vähem ning tööpuudus on kasvanud. Kuid Pajunen loodab, et maksulaekumised siiski kasvavad. Edasi tuleb minna tasakaalukalt.

Pajunen ütles, et Helsingi investeerib jätkuvalt erinevatesse linnaelu valdkondadesse, näiteks ühisveonduse, eriti rööbastranspordi arengusse. Samuti panustatakse munitsipaalaelamute ehitamisse ning luuakse uusi töökohti, kuid kõik see on linna tavapärane areng, mitte otseselt seotud kriisiajaga.

Mingeid abipakette ei ole Helsingi linnavalitsus siiani pidanud kavandama, kuna helsinglased saavad oma eluga hakkama, nii nagu see masu tingimustes vähegi võimalik on.

«Tänu investeeringutele olemegi suutnud hulgaliselt uusi töökohti luua ning tööhõivet parandada,» mainis Pajunen.

Savisaar märkis pressikonverentsil, et Helsingi ja Tallinn on erinevas seisus. Kui Eesti valitsus vähendas omavalitsuste maksubaasi, siis Soomes ei ole midagi niisugust toimunud. Seetõttu oligi Tallinn lihtsalt sunnitud müügi- ja paadimaksu kehtestama, kuid Helsingis puudub praegu vajadus mingite uute kohalike maksude järele.

«Helsingi linn on selles mõttes Tallinnast palju õnnelikumas seisus,» tõdes Savisaar. «Meie ei oleks ka läinud uute maksude teed, kui meie maksubaas oleks endiseks jäänud. Kui tööpuudusest rääkida, siis Helsingis on see minu andmetel 8,6 , Tallinnas aga 13,5 protsenti. Selles mõttes oli meie abipakett vajalik, sest linnas on rohkem kui 30 000 töötut.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles