Mai Treial: pensioniea tõstmine kriisi ajal on vale

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai Treial
Mai Treial Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni aseesimehe Mai Treiali arvates on pensioniea tõstmine kriisitingimustes vale.


«Kuigi valitsusliidul pole kuvandit jätkusuutlikust pensionisüsteemist, alustatakse kriisiolukorras mõttevahetust pensionide kärpimisest ja pensioniea tõstmisest, seega järjekordsest sotsiaalkulude piiramisest. Kui kõik need protsessid käivitada, siis jääb vaid küsida, kas meie riik, meie majandus, meie rahvas on üldse elujõuline või mitte,» rääkis Mai Treial.



Treiali sõnul jätab pensioniea tõstmine kriisi ja lõpmatute kärpimiste taustal õhku palju küsimusi. «Vastuseta on seegi, kas ja millal me kriisist välja suudame tulla. Meil on madal keskmine eluiga, madalad sotsiaalkulud, kasvab inimeste rahulolematus turvalisuse, tervise ja tööga. Suur osa meestest ei ela juba praegu pensionieani. Kõige selle tõttu ei tohiks lähiajal juttugi olla pensioniea tõstmisest. Rahva kehvadele tervisenäitajatele viitavad mitmed uuringud, seega tuleb inimesi hoida, mitte viimse piirini ära kurnata,» selgitas Treial.



2007. aasta inimarengu aruandes on võrreldud naiste ja meeste keskmist eeldatavat eluiga Euroopa riikides. Sellest ilmneb Treiali sõnul Eesti erinevus teiste riikidega, see on 10,9 aastat, mis teiste Euroopa riikide seas paigutab Eesti eelviimasele kohale- Läti järele ja Leedu ette. «Nendest faktidest peaks piisama, et põhjendada eelnõu juurde lisatud prognooside paikapidamatust. Kui majanduskriisi mõjusid tahetakse pehmendada, ei tohi kõrvale jätta inimeste muresid. Me ei saa seada oma inimeste elueesmärgiks surra tööpostil,» lisas Treial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles