Kallas: komisjoni järgmine president on ilmselt suurriigist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni asepresidendi Siim Kallase sõnul tuleb komisjoni järgmine president tõenäoliselt mõnest Euroopa Liidu suurriigist.


Kallase sõnul on Portugalist pärit Euroopa Komisjoni praegune president Jose Manuel Barroso väikeriigist ja loogiliselt võttes tuleb järgmine president suurriigist, kuigi nii ei pruugi minna.

«Jose Manuel Barroso valiti küll jätkama Euroopa Komisjoni presidendina ja ta on öelnud, et piirdub kahe tähtajaga. Euroopa Komisjoni presidendi valimine on kümme korda keerulisem kui Eesti presidendi valimine,» tõdes ta.

Kallas märkis, et Euroopa Komisjoni presidendi puhul esitavad liikmesriigid oma kandidaadid, kes peavad parlamendis läbi minema, samas võib parlamendil olla presidendi isikust hoopis teistsugune ettekujutus.

«Tavaliselt on nii, et kes poliitikas alustavad väga vara igasuguste spekulatsioonidega, lõpuks eksivad. Euroopa Komisjoni presidendi valimise otsus kujuneb ikka vahetult enne valimisi,» sõnas Kallas.

Kallase sõnul ta ise kolmandaks ametiajaks Euroopa Komisjoni volinikuks jääda ei kavatse.

Euroopa Komisjoni praegune koosseis sai europarlamendilt volitused eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles