Tervisekaitse nõuded kaotaks Tallinnast 3000 lasteaiakohta

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mudilased ekskursioonil vanalinnas
Mudilased ekskursioonil vanalinnas Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas on kokku 127 lasteaeda, millest vaid viis on ehitatud praegu kehtivate tervisekaitsenormide ajal ja neile vastavalt. Nõuete järgimine tähendaks aiakoha kaotust ligi 3000 lapsele.


«Kui nüüd tahta järgida tervisekaitsenõudeid, peaksime vähemalt paarkümmend Tallinna lasteaeda kinni panema,» ütles hariduseameti juht Andres Pajula Pealinnale.

50-60ndatel ehitati Tallinnas palju nelja rühmaga lasteaedu, kus rühmaruumid on väga väikesed. Praeguste tervisekaitsenormide järgi tuleks need kõik sulgeda, sest normid lubavad vastu võtta vaid 12-14 last rühma kohta.

Kui keskmiselt igast Tallinna lasteaiast peaks välja arvama 24 last, teeks see kõigi lasteaedade peale kokku teoreetiliselt ligi 3000 last.

Pajula juhtis tähelepanu asjaolule, et laste väljaarvamine lasteaiast on vastuolus põhiseaduse ja lastekaitseseadusega. Tema sõnul on tervisekaitseameti ning haridus- ja teadusministeeriumi tegevus praegu omavahel vastuolus, sest üks riigi seadus lubab laste arvu suurendada, ent tervisekaitseamet keelab seda.

Terviseameti Põhja talitus inspekteeris mullu septembrist novembrini pealinna lasteaedade vastavust tervisekaitsenõuetele ja saatis tänavu Tallinna linnavalitsusele märgukirja. «Millised on täpselt ettekirjutused, mida me igale konkreetsele lasteaiale teeme, sellest on veel vara rääkida,» märkis terviseameti põhja talituse juht Natalja Šubina. «On eri võimalusi: mõned ehitavad või rendivad ruume juurde, kuid mõnel puhul tuleb tõepoolest ka laste arvu vähendada.»

Tervisekaitseameti juht Tiiu Aro möönis, et mõnel juhtumil tuleb ilmselt nende nõuetele ka läbi sõrmede vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles