ERR.ee: Lauristini sõnul soovisid nii Sinimägede kui ka korpuse mehed vaba Eestit

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin .
Marju Lauristin . Foto: .

Professor Marju Lauristini sõnul lootsid nii Vene kui ka Saksa mundrisse pandud Eesti mehed, et Eesti saab pärast sõda jälle vabaks ja lääneriigid aitavad sellele kaasa.

«Selles mõttes need mehed ei olnud nii väga erinevad,» nentis Lauristin ERR Uudistele. «Ja minu meelest seda peabki niiviisi vaatama, Seda peab vaatama kui meie rahvuslikku tragöödiat, meie rahvuslikku ajalugu ja sellest tõesti õppima.»

Lauristini sõnul saame sel juhul, kui oleme endas leidnud rahu, anda selle edasi ka teistele, kellele peame seletama, miks Saksa armees võidelnud Sinimägedes kogunevad.

Professori arvates on Sinimägede mehed ja korpuse mehed omavahel juba rahu leidnud ning nüüd on tähtis, et kogu ühiskond selleni jõuaks.

Ta meenutas ka, et kui hakkasid paisuma kired pronkssõduri ümber, räägiti vajadusest rajada memoriaal, mis ühendaks kõiki sõdinuid ja sõjas langenuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles