Reformi- ja Keskerakond säilitasid seniste valijate toe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade meened.
Erakondade meened. Foto: Liis Treimann.

Eesti kaks populaarsemat parteid Reformierakond ja Keskerakond säilitasid veebruaris enamuses senise valijarühma toetuse.

Reformierakonna toetus on kõrgem alla 35-aastaste (üle 35 protsendi) ja suurema sissetulekuga (üle 7000 krooni pereliikme kohta) hulgas, keda oli peaaegu 40 protsenti, selgub BNSi tellitud TNS EMORi uuringust.

Keskerakonna reiting on alates eelmise aasta novembrikuust olnud langeva trendiga, peamine langus on toimunud nooremate (alla 35-aastaste) ja kõrgema sissetulekuga kodanike hulgas, ütles TNS EMORi uuringuekspert Aivar Voog BNSile.

Stabiilselt kõrgel tasemel on Keskerakonna reiting olnud mitte-eestlaste (üle 80 protsendi), üle 50-aastaste kodanike (35 protsenti) ja madalama sissetulekuga elanike rühmas (35 protsenti) hulgas.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) kasvatas veebruaris jaanuariga võrreldes toetust 16 protsendile, kuna nende toetajate hulka lisandus Voogi sõnul senisest rohkem põhiharidusega kodanikke.

Reformierakonda toetas veebruaris 31 protsenti, Keskerakonda 24, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 18, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 16, rohelisi seitse ja Rahvaliitu kaks protsenti, selgub TNS EMORi uuringust.

Jaanuaris oli Reformierakonna toetusprotsent 35, Keskerakonnal 27, IRLil 16, SDE-l 13, rohelistel viis ja Rahvaliidul kaks.

Möödunud aasta veebruaris toetas Reformierakonda 28, Keskerakonda 30, IRLi 14, SDEd 12, rohelisi kaheksa ja Rahvaliitu kolm protsenti.

Võrreldes eelmise aasta lõpukuudega pole Reformierakonna reiting oluliselt muutunud ja see on püsinud 30 protsendi lähedal, jaanuarikuine tõus oli pigem juhuslikku laadi ja lühiajaline, kommenteeris Aivar Voog.

«Keskerakonna reiting on alates eelmise aasta novembrikuust ( 28 protsenti) olnud langeva trendiga. IRLi toetus on viimastele kuudel muutunud vahemikus 16-19 protsenti ja nii on see erakond veebruaris eelmise aasta teise poole keskmisel ehk 18 protsendi tasemel,» märkis Voog.

Igakuise erakondade populaarsusuuringu käigus küsitles TNS EMOR 792 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud ühtegi erakonda eelistada, oli 32 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles