Lapsega silmaarstile – aga millal?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmaarstikontrollis varakult avastatud laste nägemisprobleeme saab enamasti veel ravida, sest laste nägemine areneb kuni seitsmenda
eluaastani.
Silmaarstikontrollis varakult avastatud laste nägemisprobleeme saab enamasti veel ravida, sest laste nägemine areneb kuni seitsmenda eluaastani. Foto: Toomas Huik

Silmaarstid Katrin Eerme ja Maria Malva räägivad, millised on laste suurimad silmahädad ning kuidas neile võimalikult varakult jälile saada.

Silmaarstide sõnul on laste silmade kontroll kolmeaastaselt ülioluline, sest selles vanuses diagnoositud teatud silmaprobleeme saab veel ravida.

Inimese nägemine areneb välja järk-järgult – vastsündinul on silmad ja optiline süsteem päris hästi arenenud, kuid närvisüsteem ei ole veel piisavalt valmis seda kohe kasutama. Vastsündinu näeb vaid 20–25 sentimeetri kaugusele, kuid 3–4-aastase lapse nägemisteravus on juba 65–80 protsenti normist, 5–7-aastane võiks näha sada protsenti normist. Ida-Tallinna keskhaigla silmaarsti Katrin Eerme sõnul on väga oluline avastada kaugnägelikkus ja/või nn laisk silm enne seitsmendat eluaastat, sest selle ajani laste nägemine veel areneb. «Vanemas eas probleemi avastades ei saa me enam näiteks laiska silma treenida paremini nägema,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles