Herkel: olümpiamängude esimene võitja on tsensuur

Kajar Kase
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu liige Andres Herkel kritiseerib

oma ajaveebis

teravalt Rahvusvahelist Olümpiakomiteed, kes tema sõnul teeb koostööd interneti tsenseerivate Hiina võimudega.

Herkel kirjutab, et veel paari nädala eest teatas ROKi president Jacques Rogge, et mingit internetitsensuuri mängude ajal ei ole ja ajakirjanikud saavad vabalt töötada.

Nüüd kogetakse, et äsja kriitilise raporti teinud Amnesty International'i lehekülg on suletud, Tiibetiga seotud info pole ikka kättesaadav.

Eile teatas Olümpiakomitee pressijuht Kevin Gosper sõna-sõnalt järgmist: «Nüüd ma mõistan, et mõned ROK-i ametnikud on hiinlastega kokku leppinud, et mõned leheküljed on blokeeritud, sest neid ei peeta mängudega seotuteks», nendib Herkel.

«Saame me õigesti aru - seda loogikat järgides on siis õigustatud sulgeda kõik, mida mängudega seotuks ei peeta?!» küsib Herkel.

Herkel leiab, et Hiina võimud on murdnud oma lubadusi.

«Aga veel enam tekitab imestust Olümpiakomitee roll - see kärssab ju täiega! Ja nagu halva poliitilise mängu puhul tavaks, saadetakse avalikkuse ette lollikest mängima pressijuht, kes isegi ei tea või ei ütle, kes kellega ja mis õigusega sellise kokkuleppe on teinud,» märgib Herkel.

Herkeli sõnul võlgneb Rahvusvaheline Olümpiakomitee enam kui 20 tuhandele mängudele sõitvale välisajakirjanikule seletuse, miks ei ole täielik meediavabadus tagatud.

Seda ei saa võtta teisiti kui järjekordse inimõiguste piiramisena, mis üllad olümpiaideaalid maha tambib.

Seitse aastat tagasi võeti ju vastutus, et Hiina olukord paraneb ja piiranguid ei tule, kirjutab Andres Herkel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles