Väli nimetas suuroperatsiooni tulemusi lootustandvateks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy-9 Mushtarakil.
Estcoy-9 Mushtarakil. Foto: Kaitsejõudude peastaap

Kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli nimetas suuroperatsiooni Mushtarak esialgseid tulemusi lootustandvateks, kuid märkis, et edu sõltub sellest, kui hästi suudab keskvalitsus end piirkonnas kehtestada.

Brigaadikindral Väli ütles usutluses BNSile, et hinnangud suuroperatsiooni Mushtarak tulemustele on esialgsed, sest operatsioon veel kestab. Samas nimetas ta esialgseid tulemusi lootustandvaks. «Algus on olnud väga paljutõotav, aga see on alles algus,» ütles peastaabi ülem. «Minu hinnangul on kaalukausid praegu võrdsed.»

Väli sõnas, et koalitsiooniväed on suuroperatsiooniga võtnud enda kontrolli alla ja puhastanud vastastest alad, mis olid pikka aega sisuliselt Talibani ainukontrolli all ning kuhu koalitsiooniväed sattusid vaid lühikeseks perioodiks. Samas nentis ta, et mässuliste kontrolli all olevate piirkondade puhastamisega on koalitsioon varemgi edukalt hakkama saanud.

Peastaabi ülema sõnul on võtmetähtsusega see, kui edukalt suudab Afganistani keskvalitsus neis piirkondades ennast nüüd kehtestada ning kas koalitsioonivägedel ja Afganistani julgeolekujõududel õnnestub ära hoida vastaste tagasiimbumine puhastatud piirkonda.

Brigaadikindral Väli nimetas väga oluliseks seda, et keskvõimu püütakse kehtestada uue mudeli järgi kohalikku elanikkonda maksimaalselt kaasates.

Samuti nimetas ta oluliseks kohalikele põllumeestele sissetuleku tagamist. Peastaabi ülem märkis, et moonikasvatus on kohalike põllumeeste ainus reaalne sissetulek, kuid kui see ära keelata, tuleb kohalikele pakkuda nii alternatiivi kui ka võimalusi selle turustamiseks.

Brigaadikindral Väli sõnas, et Mushtarak ning peagi algav Kandahari operatsioon ei jää viimasteks suuroperatsioonideks. «Selliseid alasid, mis vajavad puhastamist, on veel,» tõdes ta.

Oluliseks teguriks nimetas ta ka Pakistani läbi viidavaid operatsioone hõimualadel, tänu millele on läbi lõigatud varem takistamatult toiminud Talibani varustusahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles