Eesti päästeeksperdid sõidavad missioonile Ukrainasse ja Moldovasse

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Moldova lipust..
Fragment Moldova lipust.. Foto: Wikipedia.

Täna alustavad Eesti Päästemeeskonna liikmed Euroopa Liidu hindamis- ja koordineerimismeeskondade koosseisus missiooni Ukrainas ja Moldovas.

Enn Eberg suundub missioonile Ukraina kriisipiirkonnas Ivano-Frankivskis ja Jevgeni Jutkevitš Moldovas Chisinaus.

EL elanikkonnakaitsemehhanismi rahvusvaheliste hindamis- ja koordineerimismeeskondade ülesanneteks on eelkõige Ukraina ja Moldova kohalike võimude toetamine ning nõsutamine EL riikidest saabuva abi vastuvõtmisel ja koordineerimisel; koostöö teiste rahvusvaheliste partneritega; edaspidiste elanikkonnakaitse vajaduste hindamine ning Euroopa Liidust saabuva abi kasutamise monitoorimine.

Juuli lõpus tabasid Lääne Ukrainat ja Moldova põhjapiirkondi ulatuslikud üleujutused, veetase tõus peatus vaid läinud nädalavahetusel.

Mõlemas riigis on hukkunuid ja tuhanded perekonnad on evakueeritud suurel hulgal täiesti purunenud hoonetest. Samuti on hävinenud teed ja sillad, kahjustatud on põllumaad.

Kohalike ja rahvusvaheliste raportite kohaselt on kannatanud piirkondades katkestatud joogiveega varustamine, kuna puurkaevud on üle ujutatud. Inimesed vajavad ehitusmaterjale, riideid, toitu, jalanõusid, hügieenitarbeid, voodilinu, tekke ja toidu valmistamise vahendeid.

Nii Ukraina kui Moldova saatsid oma abipalve läbi Euroopa Liidu monitooringu- ja informatsioonikeskuse, kus lisaks materiaalsele abile palusid ka hindamis- ja koordineerimismeeskonna lähetamist riikidesse.

Välisministeerium annab Ukrainale ja Moldovale üleujutuste tagajärgede likvideerimiseks ning kannatanute abistamiseks 1 966 500 krooni väärtuses humanitaarabi, mille toimetavad kohale MTÜ Mondo ja Eesti Päästemeeskonna spetsialistid.

Enn Eberg osales 2006. aastal EL ja OSCE ühisel hindamismissioonil Mägi-Karabahhis, Jevgeni Jutkevitš on samuti 2006. aastal osalenud EL koordineerimismissioonil Küprosel seoses Euroopa riikide kodanike evakueerimisega Liibanonist sõjalise konflikti ajal.




Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles