IRL kasvatas Tallinnas jõuliselt toetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Toomas Huik / Postimees

Kuigi kohalike valimiste eel hoiab Tallinnas populaarseima erakonna kohta endiselt Keskerakond, kasvas oktoobris lausa üheksa protsendipunkti võrra aktiivse kampaaniaga silma paistnud Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus, selgub rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust.

Keskerakonnale lubab valimistel oma hääle anda 50 protsenti küsitlusele vastanud valimisõiguslikest tallinlastest. Septembriga võrreldes kahanes erakonna toetus ühe protsendipunkti.

IRLi, kes eelmisel kuul oli 11-protsendilise toetusega populaarsustabelis neljas, lubas nüüd valida juba 20 protsenti tallinlastest. Sellega tõusis partei Tallinnas populaarsuselt teiseks, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

IRLi toetuse kasvades on toetajaid kaotanud Reformierakond, kelle toetus langes septembri 13 protsendilt kaheksale protsendile oktoobris. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE)  toetus on kasvanud ühe protsendipunkti võrra ehk 15 protsendini. Valimisliite või üksikkandidaate lubab pealinnas valida seitse ning Konservatiivset Rahvaerakonda üks protsent küsitlusele vastanutest.

Põhiliselt räägitakse Krossi ja Savisaare vastandamisest. Nii et teised ongi sellega, eriti Randpere, väga varju jäänud.

Linnapeakandidaatidest on Tallinnas populaarseim Keskerakonna esimees ja praegune linnapea Edgar Savisaar, keda augustis toetas 48, septembris 44 ja oktoobris 39 protsenti vastanutest. Savisaarele järgneb populaarsuselt IRLi esinumber Eerik-Niiles Kross, kel augustis oli pooldajaid üksnes kuus, septembris 12 ja oktoobris juba 15 protsenti.

Vaba Tallinna Kodaniku linnapeakandidaati Hardo Aasmäed sooviks linnapeana näha kuus, SDE esinumbrit Andres Anveltit ja Konservatiivse Rahvaerakonna esinumbrit Mart Helmet viis ning Reformierakonna meerikandidaati Valdo Randperet neli protsenti küsitletud tallinlastest. Rahvusringhäälingu uudisteportaali andmetel leidis aga koguni 25 protsenti, et seda tööd ei sobi tegema ükski välja käidud linnapeakandidaat.

Uuringufirma analüütik Aivar Voog nentis, et IRLi toetuse tõus Tallinnas tuli osaliselt Reformierakonna arvelt. «Eerik-Niiles Kross ja kogu see kampaania on paistnud silma ja meedia on tsiteerinud hästi palju teda, põhiliselt räägitakse Krossi ja Savisaare vastandamisest. Nii et teised ongi sellega, eriti Randpere, väga varju jäänud,» lausus ta.

Keskerakonna 50-protsendiline toetus näitab Voogi sõnul, et Keskerakond võidab Tallinnas küll valimised, kuid veel pole kindel, kas partei saab ka absoluutse enamuse volikogus. «Kindlasti need oktoobri alguse skandaalid, mis on seotud Tarmo Lausingu või Mart Viisitamme väljaütlemistega rahastamise mineviku kohta Keskerakonnas, ja kindlasti ka avamised, mis on pälvinud ka üldsuse ja presidendi kriitikat, on avaldanud Keskerakonna ja Savisaare eelistusele mõju,» ütles Voog.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on selge eelistus olemas. Neid inimesi, kes kavatsevad minna küll valima, kuid selget eelistust ei oma, on praegu uuringu kohaselt veel 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles