Kapo: Venemaa luurab põlevkivisaladusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapo aastaraamatus on ka korruptsioonivastase võitluse peatükk. Kapo hinnangul oli mullune mastaapseim politseikorruptsiooni juhtum endise Ida prefekti Aivar Otsalti ning veel 11 Ida ja Lõuna prefektuuri töötaja kriminaalasi, kes muu hulgas kasutasid keelatud tulirelva ja püügivahendit.
Kapo aastaraamatus on ka korruptsioonivastase võitluse peatükk. Kapo hinnangul oli mullune mastaapseim politseikorruptsiooni juhtum endise Ida prefekti Aivar Otsalti ning veel 11 Ida ja Lõuna prefektuuri töötaja kriminaalasi, kes muu hulgas kasutasid keelatud tulirelva ja püügivahendit. Foto: repro kapo aastaraamatust

Vene luureteenistused tunnevad kaitsepolitseiameti aastaraamatu järgi suurt huvi Eesti majanduselu ja eriti põlevkivitehnoloogiate vastu. Idanaabrid pole ära unustanud ka tavapärast toetust kohalikele äärmuslastele.



Suurt huvi tunnevad välismaised luureteenistused selliste ettevõtete vastu nagu Viru Keemia Grupp ja Eesti Energia Õlitööstus, mis tegelevad maailmas üha perspektiivikamaks muutuva põlevkivi töötlemisega.

Majandusluurega tegelejate seas nimetas kapo peadirektor Raivo Aeg eilsel pressikonverentsil ka hiinlasi ja jaapanlasi. Kui majandusluure oli tema sõnul mullu üks kapo jaoks märkimisväärselt kasvanud tähtsusega tegevusvaldkond, siis ära pole unustatud ka tavapäraseid prioriteete Vene eriteenistuste tegevuse jälgimisel.

Venemaa jätkab aktiivselt katseid mõjutada kogu maailma avalikku arvamust, eraldades selleks oma riigieelarvest 15 miljardit krooni ehk 30 protsenti enam kui aasta varem, kirjutas kapo.

Suur rahapott on aga Venemaal omajagu ahnust tekitanud. Eelmise aasta aprillis arreteeris sealne föderaalne julgeolekuteenistus FSB Vene välisministeeriumi kaasmaalastega tegeleva osakonna aseülema Aleksandr Gussevi. Mehele pandi süüks, et ta olevat nõudnud 200 000 rubla altkäemaksu selle eest, et võimaldada osaleda kaasmaalaste toetamisega seotud fondi OKA riiklikus kaasmaalaste programmis.

Kapo hinnangul oli arreteerimise näol tegu Venemaa võimuklannide omavahelise võitluse, mitte ehtsa korruptsioonivastase tegevusega.

Ent kummalisi rahaasju oli eelmisel aastal Venemaa tegevuses kaasmaalaste huvide kaitsel teisigi. Venemaa mõjutustegevuse osaks olev nn meediaklubi Impressum andis eelmisel aastal välja artiklikogumiku «Pikaajaline mälu», mille kunstilise ja tehnilise toimetajana on kirjas Jegor Vassiljevi ja Irina Tamme nimed.

Kaitsepolitseiameti jaoks olid need nimed nii tundmatud, et aastaraamatus väljendati kahtlust, et tegemist on väljamõeldud kaastöötajatega, et Moskvast rohkem palgaraha välja petta.

Noppeid Kaitsepolitseiameti mullusest aastaraamatust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles