Saarts: roheliste demokraatliku erakonna kuvand pole enam veenev

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saarts märkis, et kuigi rohelised on üritanud üles ehitada võimalikult demokraatlikku ja mitte-liidrikeskset organisatsiooni, siis väga veenvalt pole see eilsete uudiste kontekstis välja kukkunud.


Saarts rääkis, et avalike arvamuste uuringute järgi ei ole roheliste reiting siiski nii madal, kui näiteks Rahvaliidul, kuid samas pole ka rõõmustamiseks põhjust. «Küsimus, et kas nad tulevad üle valimiskünnise, on endiselt õhus,» ütles ta.

Roheliste peamiseks probleemkohaks eelseisvate riigikogu valimiste kontekstis on see, et nad ei saa end enam välja käia värske, uue ja puhta jõuna nagu see oli võimalik 2007. aastal.

«Uudsuse moment on kadunud, nad on osa praegusest «establishment'ist»,» sõnas Saarts.

Ta lisas, et teadlikumad valijaid seostavad rohelisi ka tugevalt praeguste võimuerakondadega. «See võib neile teha raskeks uute, kriitilisemalt meelestatud valijasegmentide värbamise.»

Tänapäeva Eesti erakondi vaadeldes võib Saartsi sõnul näha, et efektiivsed on ennekõike ikkagi juhi- või juhtkonnakesksed parteid. «Erakonnad, mis pole sisemiselt eriti demokraatlikud. Heaks näiteks on siin Keskerakond ja Reformierakond.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles