Lennart Meri konverents keskendub NATO tulevikule

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri pannoo Tallinna lennujaamas.
Lennart Meri pannoo Tallinna lennujaamas. Foto: Mihkel Maripuu

Järgmisel nädalal Tallinnas toimuva Lennart Meri konverentsi tänavusteks peateemadeks on NATO strateegiline kontseptsioon, alliansi suhted Euroopa Liidu ning Venemaaga, Euroopas paikneva tuumarelvastuse kärpimise mõju NATO heidutusvõimele ning allianssi edasise laienemise erinevad stsenaariumid.

Esinduslikul tasandil arutatakse ka olukorda Afganistanis ja Pakistanis ning seda, kuidas peaks rahvusvaheline kogukond reageerima Iraani tuumaambitsioonidele, teatas Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus.

Konverentsipaneelidel arutatakse Euroopa võimaluste üle mõjutada globaalset poliitikat ning Euroopa energiajulgeoleku küsimusi, lisaks analüüsitakse ka ettepanekuid Euroopa julgeolekuarhitektuuri muutmiseks ning majanduskriisi mõjusid Euroopale.

Luubi alla võetakse Türgi kasvav roll Musta mere piirkondliku suurjõuna, Viktor Janukovitši ajastu Ukrainas ning Venemaa võimalikud siseriiklikud arengustsenaariumid.

Konverentsikülalisi on kokku ligi 200 nii Eestist kui välismaalt, väliskülalised moodustavad sellest ligi poole.

Konverentsi avapaneelis osaleb president Toomas Hendrik Ilves, kõnega astub konverentsil üles ka NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

Lisaks osalevad konverentsil veel Türgi välisminister Ahmet Davutoglu, Poola välisminister Radoslaw Sikorski, Rootsi välisminister Carl Bildt, Bulgaaria välisminister Nickolay Mladenov ja Gruusia välisminister Grigol Vashadze, kokku osaleb konverentsil 12 ametisolevat välis- ja kaitseministrit.

Mõjukamatest ametiisikutest ja diplomaatidest osalevad Lennart Meri konverentsil NATO asepeasekretär Stefanie Babst, Euroopa Komisjoni välissuhete peadirektori asetäitja Karel Kovanda, USA saadik NATO juures Ivo Daalder ning Euroopa Liidu eriesindaja Lõuna-Kaukaasias Peter Semneby.

Neile lisanduvad praegune Euroopa Parlamendi saadik ning Belgia peaminister aastail 1999-2008 Guy Verhofstadt, endine USA saadik NATO juures Kurt Volker ning Ungari välisminister aastail 1998-2002 Janos Martonyi.

Loodetavasti osaleb konverentsil ka endine USA asevälisministri asetäitja Ronald D. Asmus, kes töötab praegu tegevdirektorina German Marshalli fondi Brüsseli esinduse juures. Olukorda Afganistanis ja Pakistanis ning Iraaniga seonduvat aitab teiste seas analüüsida Afganistani välisminister aastail 2002-2006 Abdullah Abdullah.

Venemaalt on lubanud osaleda endine Venemaa asepeaminister Boriss Nemtsov ning Vene peaministri endine majandusnõunik ja analüütik Andrei Illarionov.

Olukorda Musta mere piirkonnas ja Lõuna-Kaukaasias aitavad mõtestada Gruusia opositsiooniliider Irakli Alasania, Armeenia välisminister aastail 1998-2008 Vartan Oskanian ning endine USA kõrge diplomaat ja praegune analüütik Matthew J. Bryza.

Konverentsil osalevad moderaatorite ja kuulajatena ka mitmed tuntud ajakirjanikud The New York Timesist, The Economistist, The Financial Timesist ja Le Monde’ist.

Konverents toimub järgmise nädala kolmapäevast reedeni Tallinnas Nordic Hotel Forumis.

Esimene Lennart Meri mälestuskonverents toimus 2007. aasta märtsis Tallinnas. Alates 2008. aastast kannab üritus Lennart Meri konverentsi nime.

Lennart Meri oli Eesti Vabariigi välisminister 1990-1992, suursaadik Soomes 1992 ning president 1992-2001. Ta suri 14. märtsil 2006.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles