Aaviksoo: palkadega trikitamist ei olnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased loodusajakirju sirvimas.
Kaitseväelased loodusajakirju sirvimas. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseminister Jaak Aaviksoo kinnitas riigikogu liikmete arupärimisele vastates, et kaitseväelaste aasta lõpus saadud suurema summa jaanuaris tagasi võtmine ei olnud palkadega trikitamine, vaid seaduslik tagasiarveldus.

Postimees kirjutas märtsis, et välismissioonide sõdurid avastasid detsembris palka saades, et nende arvetele on ootamatult lisatud 20 000 krooni. Mehed pidasid seda jõulukingiks, ent jaanuaris võeti raha neilt tagasi.

Aaviksoo kinnitas täna riigikogu ees, et tegu ei olnud mitte palga, vaid kaitseväelaste päevarahade ehk välislähetustasudega. «Seetõttu mingist palgamaksmisega trikitamisest juttu olla ei saa. Päevarahad makstakse välja nii nagu kõigile meile lähetustasusid avansina, kusjuures paljudel juhtudel tehtud väljamaksed tegelike kulude selginemisel kuuluvad kompenseerimisele ühes või teises suunas,» selgitas kaitseminister.

Tema sõnul juhtus nii ka kõnealuste 166 kaitseväelasega, kellele maksti detsembris välja lähetustasud summas 20 000 krooni. «28 kaitseväelase osas 166-st ületas see summa pärast tagantjärele rehkendatud päevaraha määrasid 470 või 2640 krooni ulatuses, missuguses mahus tehti ka tagasiarveldus.»

«Niisugune avansiliste lähetustasude tagasiarvestamine on igati seaduslik ja üsna levinud. Seetõttu selles mingit iseäralikku käitumist ei oska mina näha,» märkis Aaviksoo.

Kaitseminister nentis, et aasta lõpus toimuvad väljamaksed on alati olnud pingeid tekitav teema ja ilmselt olid probleemide meediasse lekkimise põhiliseks põhjuseks kommunikatsiooniprobleemid.

Kadri Simsoni küsimusele, kas täna need 28 inimest, kellest tõenäoliselt keegi võis ka olla see, kes pöördus abi saamiseks ajakirjandusse, on ikka kaitseväe teenistuses ja probleemid on lahendatud, vastas Aaviksoo: «Ma arvan küll.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles