Ministeerium ei lubanud lõpueksamit puhkepäevalt nihutada

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolibussid nädalavahetustel ei sõida.
Koolibussid nädalavahetustel ei sõida. Foto: Toomas Huik

Haridusministeerium ei tulnud vastu emakeeleõpetajate palvele ja ei toonud muule päevale nädalavahetuseks planeeritud põhikooli emakeele eksamit. Küll aga lubab ministeerium, et järgmisel aastal tänu seadusemuudatustele sellist olukorda enam juhtuda ei saa.


Eesti Emakeeleõpetajate Selts ei olnud rahul, et esimest korda on põhikooli riiklike eksamite ajaloos eesti keele ja kirjanduse lõpueksam määratud nädalavahetusele ja toimub laupäeval viiendal juunil.

Õpetajad ei olnud rahul, et viiendaks juuniks määratud põhikooli eesti keele ja kirjanduse eksam venitab põhikooli lõpetajate töönädala kuuepäevaliseks. Samuti tuleb kompenseerida õpetajate ja koolipersonali ületunnitöö. Küsimusi tekitas ka see, et puhkepäevadel ei sõida maal õpilasliinid.

Ministeerium teatas sel nädalal õpetajatele saadetud vastuses, et kuigi laupäeval toimuv eksam on problemaatiline, ei saa seda aega õppetööd korraldavate õigusaktide tõttu siiski muuta. Ministeerium usub, et õpetajate viidatud probleemidele on võimalus koos koolide juhtkondadega lahendused leida.

Haridusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva märkis, et tulevikus selliseid arusaamatusi enam loodetavasti ei juhtu, sest algatatud seadusemuudatuste tõttu ei ole eksamite toimumise aeg enam nii rangelt määratletud.

«Kui praegu on see häda, et on eraldi õppeperiood ja eraldi eksamiperiood ja eksamid tuleb eksamiperioodi ära mahutada, siis uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõu järgi ei ole eraldi eksamiperioodi. Seal on lihtsalt õppeperiood ja lõpuklassides (9. ja 12. klassid - toim) on õppeperiood pikem ning sinna tuleb ka eksamid sisse panna. Seal on ka nõue, et vähemalt kahel päeval enne lõpueksami toimumist ei viida läbi õppetunde,» selgitas Ladva.

Emakeeleõpetajate seltsi juhatuse esimees Kaja Sarapuu sõnul on õpetajad juba ministeeriumi otsusega kursis. Kuid diskussiooni ei ole õpetajate seas tekkinud ja ega sellel ei ole Sarapuu hinnangul ka mõtet, sest kõik on juba kindlaks määratud. «Aga meid on kaasatud järgmise aasta riigieksami graafiku arutamisele ning loodame, et tänavust olukorda enam ei juhtu» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles