Kesklinnas tekitasid elevust poliitkriitilised plakatid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikastile kleebitud plakat viitab, et riigikogu uus aadress on sama, mis Seewaldi vaimuhaiglal.
Prügikastile kleebitud plakat viitab, et riigikogu uus aadress on sama, mis Seewaldi vaimuhaiglal. Foto: Peeter Langovits

Mitmesse paika Tallinna kesklinnas ilmusid eile poliitikuid ja võimumänge pilavad illegaalsed plakatid, mille autorit polnud mupo õhtuks veel välja selgitanud.




Plakateid on mitut värvi, erinevas suuruses ja kujunduses, kuid neid kõiki ühendab ühiskonna- ja võimukriitiline joon ning sarnane ülespanekuaeg.

Näiteks prügikastidele on kleebitud seal tavapäraselt ilutsevate reklaamide peale plakatid, mis teatavad anonüümse asutuse kolimisest ja uuest aadressist Paldiski maantee 52, kus asub teatavasti psühhiaatriahaigla. Teksti taustaks on Toompeal asuv riigikogu hoone.

Teisel plakatil seisab suurelt «Pakun tööd» ning selle all on ära toodud riigikogu ja Tallinna linnakantselei telefoninumbrid.

Kolmandal teatatakse «Ka mitte-eestlane olla on uhke ja hää», neljandal «Ära usu paksu, näed, jälle tõstab maksu!», viiendal «Eestlane = juurvili, ametnik = potilill».

Ühel plakatil on punasel taustal kahe suure poliitilise rivaali Edgar Savisaare ja Andrus Ansipi musta värvi siluetid. Savisaar küsib seal Ansipilt: «Mis sul viga on?», mispeale peaminister pärib vastu: «Millest sa aru ei saa?»

Lisaks poliitikutele pööravad plakatimeistrid tähelepanu finantsilmale – ühel müürilehel on märgata kahte kombaini, millest ühe katusel ilutseb SEB, teisel Swedbanki logo. Samuti on seal näha maju ja hirmul noort peret, kusjuures kõige kohal oli tekst «Iga päev on lõikuskuu».

7. mail korraldatava erakonnakriitilise teatrietenduse Ühtse Eesti suurkogu eel mitmete poliitiliste aktsioonidega silma paistnud teater NO99 eitas seotust plakatitega.

«Selle aktsiooniga ei ole Ühtne Eesti tõesti üht- ega teistmoodi seotud,» ütles teatriprojekti pressiesindaja Jaanus Kukk. «Meil on praegu teised aktsioonid käsil, näiteks neljapäeval esietendub «Tallinn – meie linn», ja mõned mõtted on veel, anname neist aegsasti teada.»

Tallinna munitsipaalpolitsei juhataja Kaimo Järvik ütles, et plakatite kleepijad ei ole veel teada ja seepärast on lahtine, kas mupo alustab afiššidega seoses väärteomenetluse. Tema sõnul peab plakatid sobimatutest kohtadest maha võtma süüdlane või kui viimast ei leita, siis linnaosavalitsus.

Järvik ütles, et väärteomenetlust saab alustada ainult siis, kui on teada nii süüdlane kui ka see, mida rikutakse. «See, mida ta rikub, tuleb seadusest, aga kui ei tee kindlaks, kes on paigutaja, siis ju karistust järgneda ei saa,» lisas ta.

Aprilli alguses soditi roppusi täis Ühtse Eesti suurkogu plakatid Tallinnas Rävala puiesteel. Nii teater NO99, reklaamifirma Clear Channel kui ka mupo teatasid eile, et toonaseid sodijaid pole tabatud.

Järviku sõnul ei alustanud nad ka menetlust, sest ühtegi kaebust neile sel teemal ei esitatud.

Kommentaar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles