Lenini asemele tuleb Ulmanis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna Läti sõjaeelse presidendi matmiskohta pole suudetud leida, avaldas Läti praegune riigipea Andris Bērziņš oma eelkäijale austust Türkmenbaşys asuva tagasihoidliku ristiga memoriaali juures, mis on pühendatud kõigile Türkmenistanis surnud lätlastele.
Kuna Läti sõjaeelse presidendi matmiskohta pole suudetud leida, avaldas Läti praegune riigipea Andris Bērziņš oma eelkäijale austust Türkmenbaşys asuva tagasihoidliku ristiga memoriaali juures, mis on pühendatud kõigile Türkmenistanis surnud lätlastele. Foto: president.lv

Valkal on monumentidega keeruline kogemus. Linnavõimudel võttis enam kui kümme aastat, et jõuda selgusele, kuhu viia nõukogude ajal Valka kesklinnas seisnud Lenini pea. Esmalt püüti monumenti müüa, kuid ebaõnnestunult. Hiljem sooviti pea maha matta, kuid elanikud seisid sellele vastu. Seejärel otsustati paigutada Lenini pea kunstiteosena loodusparki, kuid rahapuudusel jäi ka see plaan täide viimata.

Paradoksaalsel kombel on sõjaeelse Läti riigijuhi Kārlis Ulmanise monumendi saatus väga sarnane Lenini peaga. Kuigi Ulmanis on läbi aegade kuulsaim Läti poliitik, pole aastaid suudetud tema monumendile sobivat kohta leida.

Esmalt sooviti püstitada see Türkmenistani, kuhu 1940. aastal Läti annekteerinud Nõukogude Liit Ulmanise saatis. Ulmanis suri arvatavalt 1942. aastal Türkmenbaşys (varem kandis nime Krasnovodsk, kuid nimetati Türkmenistani endise riigipea auks 1993. aastal ümber Türkmenbaşyks – toim) asuvas vanglas, kuid tema haud on tänaseni leidmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles