Briti allveelaeva taasleidmise lugu

Küllike Rooväli
, fototoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need videokaadrid hukkunud allveelaeva E-18 tekilt maha murdunud komandotornist ja laeva ahtris olevatest tasakaalutüüridest on esimesed ametlikud materjalid, mille alusel alustab riik laevavraki mälestiseks registreerimist.
Need videokaadrid hukkunud allveelaeva E-18 tekilt maha murdunud komandotornist ja laeva ahtris olevatest tasakaalutüüridest on esimesed ametlikud materjalid, mille alusel alustab riik laevavraki mälestiseks registreerimist. Foto: muinsuskaitse

Muinsuskaitsjad ja piirivalvurid sukeldusid ülemöödunud nädalal Eesti vetest leitud allveelaeva vrakile, et veenduda – tegu on Briti päritolu sõjamälestisega HMS E-18, millele olid aga juba 2009. aastal sukeldunud piraatidena tegutsenud Rootsi ajaloohuvilised.

Kuigi ametlikult on vraki leidmise kinnituseks tänavu veeteede ameti skaneerimislaevalt tehtud sonaripilt ja nüüd vee all käinud riigiametnikest sukeldujad, kes dokumenteerisid vraki, käisid kutsumata külalised allveelaeva juures juba neli aastat tagasi.

Võib tunduda tragikoomiline, aga varasemad puudulikud seadused ja riigi jõuetus oma vetes olevaid muinsusi kaitsta on viinud aastate jooksul selleni, et ajalooleidudest on kirjutanud koos põhjaliku pildimaterjaliga enne ajalehed, kui muinsuskaitsega tegelevatele ametnikele on saanud teatavaks mälestiste asukohad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles