Päästeamet: merevee taseme ohtlikku tõusu tormiga ei kaasne

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästja. Pilt on illustratiivne.
Päästja. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Päästeameti andmetel ei kaasne Eestisse jõudva tormiga ohtlikku merevee taseme tõusu ega üleujutusi ja temperatuuri langemist.

«Erinevalt Inglismaad tabanud orkaanist St. Jude ei kaasne meie tormiga merevee taseme tõusu, seega ka üleujutusi ja temperatuuri langemist. Tuule puhangud ulatuvad 32 meetrini sekundis, tuule keskmiseks kiiruseks on prognoositud ligi 25 meetrit sekundis, mis on korralik torm, aga ei midagi katastroofilist,» ütles Päästeameti Põhja keskuse juht Priit Laos Postimehele.

Ta märkis, et siiski võiksid inimesed valmistuda elektri ajutiseks katkestuseks. Lisaks tuleb arvestada mobiiltelefoni akude kestmisega, kuna maaliinid võivad samuti katkeda.

Teine oluline asi on püsida kodus. «Tormituriste tuleb peaaegu igal hooajal korra või paar päästa. Inimesed lähevad jala ja autodega tormituult ja laineid uudistama ning satuvad hätta. Seega kõige turvalisem paik täna on kodu.»

Kodus tuleks esmalt viia varju alla kõik lahtised esemed või kinnitada need. Samuti üle vaadata koduloomade olukord.

Ta märkis, et teisipäeva hommikul tööle sõites võivad teed olla läbimatud, siis tuleb teavitada kas 112 või Tallinnas 1345 linna abitelefoni. Kindlasti on kõik ametkonnad ja omavalitsused prognoosidega kursis ja valmis tegutsema.

Kindlasti ei soovita päästeamet inimestel ise teid vabastama hakata, kuna ilma kogemuse ja erialaste teadmisteta võib see olla ohtlik, märkis Laos. Tormimurd võib olla murdudes jäänud pingesse ja saega valesti tegutsemine võib inimest vigastada. Samuti on ohtlikud teele langenud elektriliinid. Sellisel puhul on vajalik teavitada Eesti Energia rikketelefoni 1343.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles