Ansip: Pōhja-Balti riigid on hea klubi, kuhu kuuluda

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: AFP / Scanpix

Tänasel Põhjamaade ja Balti peaministrite kohumisel Oslos räägiti regionaalsest koostööst, majanduse olukorrast Euroopas ja selle konkurentsivōimest ning kohtumisel tōdeti, et Pōhjamaad ja Balti regioon on püsinud dünaamiliselt areneva piirkonnana.

Peaminister Andrus Ansipi sõnul on Euroopal vaja stabiilsuse ja usalduse taastamiseks jätkata struktuursete reformide elluviimisega ja eelarve eesmärkide saavutamisega. Ansipi sõnul aitab majanduse elavdamisele kaasa ka digiteenuste areng ühtsel Euroopa siseturul.

Pōhjamaade ja Balti regioon on peaministri hinnangul aga endiselt dünaamiliselt arenev piirkond, kus on suudetud oma riikide majandused korras hoida ning kus seetõttu läheb paremini kui Euroopa Liidus tervikuna.

«Tegemist on regiooniga, kus riikide rahandus on hoitud korras - valitsussektori vōlakoormus on madal ning valitsussektori defitsiit on kontrolli all. Samuti on tugevad meie pangad,» ütles Ansip, lisades, et omavaheline koostöö regioonis on sellele palju kaasa aidanud.

Koostöö tähtsust rõhutas peaminister ka pōhjusel, et Pōhja-Balti regiooni majandused on tihedalt läbipōimunud. «Suuremad investeeringud on Eestisse tulnud just Skandinaaviast, näiteks Pōhjamaade osakaal välisinvesteeringute kogumahust on 2/3,» sōnas Ansip. «Seetōttu on omavaheliste kohtumiste formaat meie jaoks hästi toimiv.» Tema sōnul on kasulik oma tegevusi koordineerida, seda nii omavahel kui rahvusvaheliselt.

«Meie jaoks on Pōhja-Balti riigid hea klubi, kuhu kuuluda,» ütles Ansip.

Peaministrite kohtumisel räägiti ka novembri lõpus toimuvast Vilniuse tippkohtumisest. Peaminister Andrus Ansipi sõnul tuleb toetada idapartnerite jätkamist Euroopa kursil.

Konkreetsete tulemustana oodatakse idapartnerluse kohtumiselt vabakaubanduse ja assotsiatsioonilepingu allkirjastamist Ukrainaga ning parafeerimist Gruusia ja Moldovaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles