Aaviksoo: õpetajate palgatõus pole piisav

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAAK AAVIKSOO
JAAK AAVIKSOO Foto: Toomas Huik

Haridusminister Jaak Aaviksoo ütles täna Riigikogu liikmete küsimustele vastates, et õpetajate palgatõus pole piisav ning selle kasvuks tuleb veel tööd teha.

Ministri sõnul koosneb õpetajate palk kolmest komponendist. «Esiteks, täiendav rahastamine riigieelarvest vastavalt majanduse edenemisele ja maksutulu kasvamisele, see on enam-vähem kolmandik tarvilisest palgatõusust. Teine komponent tuleb sellest, et me viiksime oma klassitäituvused, õpilaste ja õpetaja suhtarvud vastavusse selle tasemega, mis on meie põhjanaabritel, eelkõige Soomes, aga ka teistes arenenud riikides. Kolmas komponent tuleb sellest, millest ma olen ka korduvalt rääkinud: me peame üle vaatama koolide kulud ja suunama rohkem raha õpetajate palkadeks ja vähem raha muudele kuludele,» vastas Aaviksoo Marika Tuus-Lauli esitatud küsimusele, millal võime näha, et õpetaja palk oleks vähemalt võrdväärne Eesti keskmise palgaga.

«Jällegi hea näide põhjanaabrite juurest - kui põhjanaabrite juures moodustab õpetaja palk 53 protsenti üldhariduskoolide kuludest, siis Eestis on see ainult 36 protsenti. Sellel on omad objektiivsed põhjused, aga uskuge mind, 10 kuni 15 protsenti on ka siin peidus.»

Aaviksoo tõi veel ühe näite, kuidas Soome koolides kulusid kokku hoitakse. «Külastades Soomes erinevaid koole, olen ma küsinud, kus on teie riidehoiutädid. Ja mulle vastatakse: «me ei ole nii rikkad, et pidada tööl inimesi, kelle ainsaks ülesandeks on valvata riideid».»

Priiti Toobal juhtis haridusministri tähelepanu sellele, et Aaviksoo võrdles Eestit mitmeid kordi Soomega, aga ei rääkinud, millised on põhjanaabrite õpetajate palgad Eestiga võrreldes. Aaviksoo vastas: «Ma ei usu, et ma peaksin teile pikemalt selgitama, miks Eesti palgad on madalamad kui Soomes, küll aga on mul hea meel, et need palgad on tõusnud ja tõusevad jätkuvalt. Sõltumata sellest, mida me siin täna otsustame või ei otsusta, võib päris kindel olla, et kord tuleb aeg ja mitte nii kauges tulevikus, kus meie palgatasemed on üsna-üsna lähedased.»

Aaviksoo väljendas oma sõnavõtus rahulolu ka juunis vastu võetud uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse parandustega. «See, et riigieksamil kaotati lävend ja jäeti kooli lõpetamine koolide otsustada, vähendab survet nii koolidele kui õpilastele, mida nad ületähtsustatud riigieksamite tõttu pidid siiamaani tundma,» ütles minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles