Erik Laidvee: transiit surve all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Laidvee
Erik Laidvee Foto: Erakogu

Transiiti tuleb vaadelda kui tervikut: üleilmseid trende, Eesti infra­struk­tuuri, turu­osaliste koos­tööd, maksu­koormust, tasusid, läbi­paistvaid mängu­reegleid, kirjutab Transiidi­keskuse ASi juhatuse esimees Erik Laidvee.

Viimasel ajal on ka Eesti majandusmeedias kirjutatud Eestit läbiva transiidi kahanemisest, muuhulgas viitega Vene meresadamate arengu­strateegiale, mille üks eesmärkidest ongi Balti riikide sadamate transiit oma sadamaisse ümber juhtida. Samas on see surve eksisteerinud juba aastaid ja Transiidikeskuse kogemus näitab, et vaatamata sellele on võimalik aasta-aastalt hoopis kasvada. Ent kuldajad ida-lääne-suunalise naftatoodete transiidiga ei naase.

Riigikogus värskelt asutatud transiidi ja logistika toetusgrupile on võimalik kiiresti töölaud lahendust vajavate probleemidega ära katta. Ajakirjanduse tähelepanujuhtimine Vene meresadamate strateegiale on asjalik, sest meie regioonis ei ole transiit päris tavaline eraäri. Siin konkureerivad sadamate näol tegelikult riigid ja riiklikud äriühingud, kus riigisisese konkurentsi asemel tehakse vertikaalselt transiidiketi lülide vahel koostööd selleks, et üheskoos rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles