Galerii ja video: Titanicu näitus avab uksed homme hommikul

Küllike Rooväli
, fototoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees käis uudistamas, kuidas käivad Tallinnas Lennusadama angaarides homme avatava näituse «Titanic: lugu, leiud, legendid» ettevalmistustööd, viimaste eksponaatide ja siltide paigaldamine ning puhastustööd.

Laupäeval kell 10 avatav näitus on esimesel «päeval» lahti 33 tundi järjest. Seejärel puhkab muuseumirahvas ühe öö ja avab näituse taas.

Titanicut saab Lennusadamas külastada kuni 2014. aasta märtsi lõpuni.

Titanicu näituse naelaks on galeriitrepikoda läbi mitme korruse, mis on üles ehitatud «elusuuruses», mis tähendab, et rekonstruktsiooni mõõdud sobivad üks ühele Titanicu sama koridori omaga. Trepp sai omal ajal kuulsaks läbi Titanicu filmi kaadrite.

Näituse ehitust juhib Jack Stieger, RMS Titanic Inc. projektijuht, kes puhastas eile veel viimast korda enne avamist laeva mudelit ning tegi muid viimaseid töid. Lisaks temale on kohal veel ka kaks ameeriklast, näituse registraator Kyle Wesenski ning asedirektor Alexandra Klingelhofer.

Mõlemad nad valmistasid ette ja paigaldasid viimaseid eksponaate. Ajal, mil miljoneid dollareid maksvaid eksponaate paika seati, olid näitusealal tavalisest rangemad turvanõuded ja sinna ei lubatud ka enamust töötajaid. Iga eksponaadi kast sai külge alarmseadme ning niiskuse- ja temperatuurimõõtja.

Eesti poolelt juhtis töid Titanicu meremuuseumi projektijuht Inga Jaagus. Enne näituse avamist on kõik merepõhjast üles toodud leiud kaitsvate mustade riidetükkide all, sest need ei tohi saada erksat valgust. Samuti on keelatud nende välklambiga pildistamine. 

Näitusel saab lisaks kuulsale trepile vaadata ka reisijate kajutite ja koridori rekonstruktsioone. Näitusel on ka ehtne, järjest suuremaks kasvav jäämägi, mida puutuda ei tohi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles